2013. március 6., szerda

Joghurtos mangótorta


Andrisom szülinapjára készült ez az egyszerű, gyors sütés nélküli torta. Idén joghurtosat, gyümölcsöset kért. Végül a mangót választottuk. A színes szikrázó gyertyák mókássá tették. Kristóf külön élvezte, hogy hiába fújja Andris, újra meg újra felgyullad 1-1 gyertya.


Hozzávalók (18 cm-es tortához):
110 g keksz
40 g vaj

1 mangó (megtisztítva 250 g kockára vágva a tortába + 70 g pürésítve zselatinhoz)
750 g joghurt (görög joghurt, Cserpes, activia krémes)
1 vaníliarúd kikapart magjai
100 ml habtejszín
1.5 zselatin fix
4 ek. nád porcukor

1/2 zacskó expressz tortazselé (szintelen)
120 ml forrásban levő víz
70 g pürésített mangó (amit fentebb jeleztem, hogy a zselatinhoz kell)

egy-két marék szeletelt mandula a torta oldalára

Aprítógépben a kekszet őröljük. A vajat mikróban megolvasztjuk, hozzáadjuk a darált kekszet és homogénre keverjük. Tortakeretbe belehelyezzük és elsimítjuk az alján. Kissé megnyomkodjuk pl. egy krumplitörővel, hogy összeálljon és szeletelhető legyen. Hűtőbe tesszük, míg készül a krém. A joghurtot, habtejszínt (nem felvert!) összekeverjük, hozzáadjuk a vaníliát majd a zselatin fixet és robotgéppel alaposan összekeverjük. Végül beleszórjuk a cukrot és azt is elkeverjük. Zselatin fixből akár 2 zacskó is mehet bele. 1.5el is szépen szeletelhető, de ha valaki "stabilabbat" szeretne, akkor javaslok 2 zacskót bele. A zselatin fixet én eddig mindig a végén adtam hozzá, mikor már a cukor is benne volt és olyankor gyorsan kellett dolgozni, nehogy csomós legyen a krém. A zselatin zacskóján viszont írja, hogy a cukrot a legvégén adjuk hozzá és tényleg így sokkal kényelmesebben kevergethetjük a krémet.
Végül a krémhez keverjük a 250 g kockára vágott mangót és a gyümölcsös krémet a kekszalapra öntjük. Hűtőben hagyjuk 3-4 órát, vagy akár egy éjszakát.
Elkészítjük a mangózselét. Az expressz tortazselé zacskó felét egy tálba öntjük, adunk hozzá 120 ml forrásban levő vizet. Habverővel kevergetjük fél percet, majd hozzáadjuk a 70 g mangópürét (ne legyen jéghideg a mangópüré). A tortára öntjük úgy, hogy a közepétől kifele haladunk. Szobahőmérsékleten hagyjuk megdermedni, majd hűtőbe tesszük 10-20 percre. Tálaláskor egy késsel elválasztjuk a tortakerettől a tortát és az oldalát megszórjuk mandulával