2013. február 21., csütörtök

Nem csokitorta


Csak gondoltam már a címben tisztázni, hogy ezúttal nem csokisat hoztam. Pedig annak néz ki. Vagy legalábbis mintha kakaópor került volna bele. A sötét, ragadós nádcukor (dark muscovado) és a datolya adja a színét. Tömény, krémes édesség. Kár kihagyni!


A receptet egy régi Good Foodban találtam, de muszáj volt módosítanom, ugyanis a leírt gyömbér mennyiséggel ember legyen a talpán aki megeszi :) Vagy az angolok tényleg hatalmas mennyiségű gyömbért képesek megenni?

Hozzávalók (23 cm-es tortához, 10-12 szelethez):
100 g vaj + egy kevés a tortaformát kikenni
200 g magozott puha datolya
50 g aszalt füge (természetesen frissel is jó lehet, csak most az nincs)
40 g kandírozott gyömbér
300 ml zsíros tej
140 g sötét ragadós nádcukor (dark muscovado)
300 g körte (befőtt)
175 g (tönköly)liszt
1 tk. sütőpor
1/2 tk. szódabikarbóna
1/2 tk. őrölt gyömbér
1/4 tk. őrölt fahéj
1-2 csipetnyi őrölt csillagánizs, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió
50 g dió (30 g durvára vágva a maradék egészbe kerül a torta tetejére)
2 nagy tojás

2-3 ek nádcukor
50 ml víz


A datolyát, fügét és gyömbért vágjuk apróra. Egy lábosban olvasszuk össze a vajat, aszalt gyümölcsöket, tejet és a cukrot. Hagyjuk kihűlni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzuk ki a tepsit. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, szódabikarbónával és fűszerekkel, adjuk hozzá a durvára vágott diót. Verjük kissé fel a tojásokat.
Keverjük össze a datolyás, lisztes keveréket a tojásokkal. Öntsük a formába és rakjuk rá a körteszeleteket és a maradék néhány szem diót. Süssük 40 percet, majd tegyünk rá egy sütőpapírt és süssük még 20 percet. Készítsünk szirupot a nádcukorból és vízből. Amint kivettük a megsült tortát locsoljuk meg a sziruppal. Hagyjuk a formában kihűlni. Ha kihűlt tálaljuk. Kínálhatunk mellé görög joghurtot vagy tejszínhabot.