2013. január 22., kedd

Zöld teás lazac


Úgy néz ki a lazac és a zöld tea igen jó párost alkotnak. Karácsonykor többek között ezt ettük. Akkor jázminrizzsel és zöldsalátával meg lilahagymás tejföllel, ezúttal fokhagymás krumplipürével tálaltam.

Hozzávalók 2 főre:
2 szelet lazac (de akár lazacpatkóval is el tudom képzelni)
1 filteres zöld tea
1/2 tk (Himalája) só
egy kevés frissen őrölt fehér bors
2 ek olívaolaj

6 (kisebb) burgonya
só, 1 szál petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
1 ek vaj
egy kevés tej

A zöld teás lazac Jamie Oliver recept. A köretről: néhány hete Lehel barátom említette a fokhagymás krumplipürét és azóta motoszkált a fejemben, hogy én olyat még nem ettem. Fogalmam sincs Leheléknél hogyan készül, én friss fokhagymát passzíroztam bele. Nagyon krémesre pürésítettem, de akár darabosabban is el tudom képzelni.

Hámozzuk meg a burgonyákat, vágjuk kockára és sós vízben főzzük meg (én adtam hozzá egy kevés fagyasztott petrezselyemlevelet is). A fokhagymát törjük össze, majd a pürésített krumplihoz keverjük. Adjuk hozzá a vajat és egy kevés tejet. Ízlés szerint sózzuk.
A lazacot tisztítsuk meg, távolítsuk el a pikkelyeket. Mossuk meg, töröljük szárazra konyhai papírtörlőkendővel. Tegyük egy tálkába a zöld teát és a fűszereket. Keverjük össze, majd forgassuk bele a lazacot. Hagyjuk állni 5-10 percet, hogy összeérjenek az ízek, majd egy serpenyőt hevítsünk fel, tegyünk bele 2 evőkanálnyi olívaolajat és a lazacot a bőrős felével lefele kezdjük el sütni. Közepes lángon 3-4 perc alatt szinte ropogósra sütjük. Látni fogjuk, amint fehéredik a hús és az halad felfele. Fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük meg. Néhányszor még forgassuk meg, míg a bőrős része ropogós lesz. Azonnal tálaljuk.