2013. január 3., csütörtök

Szezámos csokitorta joghurtos narancskrémmel


Egyszerű, mutatós és gyorsan elkészíthető csokis finomság ez. A joghurtos narancskrém igazán könnyeddé teszi.


A karácsonyi időszakban nem is egyszer készült el ez a torta. Bár elsőre is finom volt, kicsit azért csiszoltam rajta és végül szerintem nem túlzás azt mondani tökéletes lett. Készítettem már nyírfacukorral is, úgyhogy cukorbetegeknek, diétázóknak is javaslom. Csak egyszerűen a nádcukor mennyiségét cseréljék nyírfacukorra a tortában és a krémben is. Eritritollal nem javaslom a narancskrémet. Bár eddig csak citrommal készítettem, az nem lett tökéletes, ugyanis a végén visszakristályosodott a cukor.
A narancskrém magában is isteni finom, javaslom akár pohárdesszertekhez vagy gyümölcssalátára is! Természetesen citrommal is nagyon finom.


Hozzávalók (23 cm-es tortához):
150 g vaj+ egy kevés a tepsit kikenni
75 g étcsokoládé+ 25 g apróra vágva
60 g szezámmag
5 tojás
200 g nádcukor
65 g kakaópor
125 g liszt

Narancscurd (nekem 460 g lett):
2 nagyobb narancs reszelt héja+leve
100 g nádcukor
4 tojás
50 g vaj

450-500 g görög joghurt




A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy 23 cm-es torta vagy piteformát alaposan kivajazunk és megszórjuk a 60 g szezámmaggal (a tepsi oldalát is). A 150 g vajat és 75 g 70%-os étcsokoládét egy lábosban vagy mikróban megolvasztjuk.
5 tojást 200 g nádcukorral habosra keverjük. Beleszitáljuk a 65 g kakaót és 125 g (tönköly)lisztet. Belecsurgatjuk a vajas-csokoládémasszát és a 25 g apróra vágott csokoládét majd robotgéppel összedolgozzuk. Beleöntjük a tepsibe és sütőbe helyezzük kb. 30 percre. Kicsit még remegős lesz a végén, de úgy a jó, ne süssük túl. Hagyjuk tepsiben kihűlni majd borítsuk ki.
A joghurtos narancskrémhez előbb a narancscurd készül el. Két narancs héját és kifacsart levét tegyük lábosba. Adjunk hozzá 100 g nádcukrot és 50 g vajat majd melegítsük fel, hogy a cukor és vaj elolvadjon. Zárjuk el a tüzet. A 4 tojást kissé verjük fel (nem kell habosra) majd lassan csurgassuk a langyos narancsos keverékhez folyamatos kevergetés mellett. Érdemes habverővel keverni, hogy csomómentes maradjon. Helyezzük vissza a tűzhelyre nagyon lassú tűzre (nálam a 9 fokozatból a 4es) és addig kevergessük míg pudingszerűvé sűrűsödik. Hagyjuk kihűlni, közben néha kevergessük. Ha teljesen kihűl, akkor adjuk hozzá a görög joghurtot és máris tálalhatjuk.
Ha nincs görög joghurtunk, akkor a lecsöpögtetett joghurt is tökéletes. Szűrőben, gézzel néhány óra alatt csöpögtessük le. Természetesen így több joghurtra lesz szükség, mert kevés marad. 


Csokitorta alaprecept kisebb változtatásokkal  innen.