2013. január 29., kedd

Lisztmentes csokitorta mogyoróhabbal


Kristóf első szülinapján ezt ettük mi felnőttek. Neki is készült torta, majd azt is hozom. Ez egy csokibomba. Liszt nélküli csokitorta, tetején csokoládés-mogyoróhabbal. Gyors és egyszerű torta. Javaslom szobahőmérsékleten tálaljátok, mert úgy sokkal krémesebb.


Hozzávalók (23 cm-es tortához, 10-12 szelethez):

Tortalap:
340 g étcsokoládé
7 kisebb tojás kettéválasztva (M-es tojás)
140 g vaj + egy kevés a tortaformát kivajazni
165 g nádcukor
1/4 kk só

Hab:
115 g étcsokoládé
115 g mogyoró
1 ek keményítő
5 tojásfehérje (M-est használtam)
170 g nádcukor



A tortaformát vajazzuk ki körbe és az aljára sütőpapírt helyezzünk. A sütőt melegítsük elő 175 fokra. A mogyorót sütőpapírral bélelt tepsiben pirítsuk kissé meg (5-10 perc alatt), hogy le tudjuk hámozni. Ezt a lépést akár mikróban is megtehetjük. Konyhai papírtörlőkendővel hámoztam le egyesével a mogyorókat.
Elkészítjük a tortalapot. A 340 g étcsokoládét mikróban olvasszuk meg. Fokozatosan 30 másodpercekre tettem be és időközönként kevergettem. Vagy gőz fölött is olvaszthatjuk. A 7 tojást válasszuk szét. Hogy ne kelljen a gépi habverőt elmosni előbb a tojásfehérjéket a sóval verjük kemény habbá. Majd a puha vajat a cukorral keverjük habosra. Egyesével adjuk hozzá a tojások sárgáját, gépi habverővel keverjük habosra. Adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, majd a tojáshab felét. Ekkor már spatulával dolgozzuk bele óvatosan. Adjuk hozzá a maradék habot és keverjük homogénre vigyázva, hogy ne törjük össze a habot. Öntsük a tortaformába és süssük 25-30 percet 175 fokon.


Készítsük el a habot. A meghámozott mogyorót és a csokoládét aprítsuk fel. Egy része lehet apróbb, másik darabosabb. Akár aprítógépben is készíthetjük, csak ne aprítsuk sokáig, nehogy lisztszerű legyen a keverék. Adjuk hozzá a keményítőt, keverjük el. Az 5 tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Lassanként adagoljuk hozzá a cukrot. A kemény habhoz keverjük a mogyoró-csokoládé-keményítő keveréket. A tortát vegyük ki a sütőből és kanalazzuk rá a habot. Tegyük vissza további 25 percre a sütőbe. Amint készen van hagyjuk kissé kihűlni majd késsel válasszuk el a habot a tepsitől. A hab ahogy hűl középen kissé megereszkedik, de ez ne bátortalanítson el senkit :) Csak akkor szeleteljük ha már teljesen kihűlt. Akár behűtve is tálalható, akkor viszont keményebb, összeállóbb torta lesz, szobahőmérsékleten krémesebb. Tejszínhabbal tálaljuk. 


Recept kisebb alakításokkal innen