2013. január 10., csütörtök

Ír szódás kenyér dióval


Írországban kóstoltuk először a híres soda bread-et. Hát nem ízlett. Próbáltuk feleleveníteni, hogy vajon mi nem ízlett akkor benne, de nem jöttünk rá. Tény, hogy nem. Gondoltam adunk neki egy második esélyt. És tényleg megérte! Nagyon egyszerű, nem kell dagasztani, sőt nem kell keleszteni, így amint összegyúrtuk mehet is a sütőbe. És félóra múlva már tálalhatjuk a ropogós héjú friss kenyeret. 


Még karácsony előtt a TeaRoom lányoktól nyertem egy példányt a nyomtatott karácsonyi magazinjukból. Nagyon örültem neki, mert azért más kézben fogni egy szép kiadványt, mint lapozni az interneten. No de akinek ez nem adatik meg :))) itt az online verzió. Nézegessétek és süssetek belőle ti is!
Terveztem írni róla, de csak úgy akartam, ha már valamit elkészítettem belőle.

Hozzávalók:
400 g finomliszt + egy kevés a tetejére
100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
1 tk. szódabikarbóna
2 tk. himalája só
40 g olvasztott vaj
120 g krémes joghurt
220 g tej
20 g dió darabokra vágva (kisebb-nagyobb vegyesen)

* eredeti receptben 370 finom és 130 teljes kiőrlésű liszt van, illetve 340 g író, joghurt vagy tej

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A liszteket, szódabikarbónát és sót összekeverjük majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a joghurtot, tejet és a diót. Alaposan összedolgozzuk és egy cipót formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és egy fakanállal egy plusz jelet nyomunk a cipóra. Javaslom ne nyomjatok ennyire mély nyomot mint én :) Kicsit bevallom még késsel is rásegítettem, hát ezért nem lett szép formás. De ízre nagyon jó lett!
Lisztezzük be, majd amint forró a sütő mehet is sülni a kenyér! 200 fokon kb. 30-40 perc alatt sül készre. Várjuk meg, hogy kihűljön. Mi citromos-tonhalas szendvicskrémmel és friss salátával ettük.


Köszi Lányok még egyszer a magazint és a receptet! És örülök, hogy végre személyesen is megismertelek titeket!