2012. december 10., hétfő

Néger kocka



Ez a sütemény gyerekkoromban nagy kedvenc volt! Édesanya gyakran sütötte nekünk. Eddig ez a recept az ő kézzel írott füzetében volt, amit gyakran lapozgattam és egy idő után már sütöttem is belőle. A füzet sokszor zsírfoltos lett, de pont attól olyan varázslatos. Internet ide vagy oda, én úgy tudom még mindig gyakran azt használja! Hozzám viszont már elektronikusan jutnak el a régi receptek (távolság miatt). Megkérem, hogy begépelje, vagy ha siet, akkor fényképezi nekem.
Itt a blogon több olyan recept szerepel, amit vagy Ő vagy nagymamáim sütöttek nekünk. Egy idő után természetesen besegítettem :) Itt van például ez a kétszínű kifli, amit még egyetemi évek alatt is sütött nekem Mama és vittem magammal Kolozsvárra túrahátizsákban, mert akkor még nem volt divat a gurulós bőrönd :) Vagy itt a karácsonyi nagy kedvencünk, amit másik Mama készített mindig: a keksz szalámi. És itt a két kedvenc almás: ez meg ez


Visszatérve a néger kockához: ez készült a jelenlegi VKF kiírásra. Babett a háziasszonya az 53. Vigyázz!Kész!Főzz! fordulónak és kérésére ezúttal régi receptek kerülnek a terítékre.

Édesanyám sütemény formájában sütötte mindig és kockára vágtuk. Csak annyit módosítottam a recepten, hogy kisebb adagot tortaformában sütöttem. Karácsonyra kicsit ünnepélyesebb lehet így a sütemény. 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformába):

Tészta:
2 tojás sárgája
100 g cukor
50 g vaj
2 ek kakaó
75 ml tej
100 g liszt
1 tk sütőpor
1-2 ek citromlé

Hab:
2 tojásfehérje
100 g cukor

Tetejére:
olvasztott csokoládé (nálam 40 g) és egy kevés olaj.

Egy kicsit sűrűbb piskóta állagú tésztát készítünk: a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, kakaót, tejet, a sütőport elkeverve a citromlével és végül a lisztet. Kivajazott tortaformába öntjük és előmelegített 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
A tojáshabot elkészítjük. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. A tortaforma oldalát eltávolítjuk (hogy ne ragadjon bele a tojáshab) és ha már kihűlt a tortalapunk, akkor rákanalazzuk a habot. Én csúcsosra formáztam kissé. Visszatesszük a sütőbe további 5-10 percre.
A csokit megolvasztjuk gőz fölött vagy mikróban és adunk hozzá egy kevés olajat (kb. 1 teáskanálnyit). Tálaláskor rácsurgatjuk a habra. Természetesen teljesen el is fedhetjük a süteményt, akkor több csokoládéra lesz szükségünk. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük. Mindig mossuk meg a kést, akkor lesz igazán szép minden szeletünk.