2012. október 14., vasárnap

Krémes csokoládés pite és 2 év


Pontosan 2 év és 2 nap. Nem felejtettem el ezt a blogszülinapot, csak éppen nem akartam sós ételt hozni, hanem alkalomhoz illően valami desszertet. Hát rengeteg esemény volt az elmúlt 2 évben. Tavaly ilyenkor még éppen költözés előtt álltunk, babavárás kellős közepén. Most meg már szépen belaktuk az új helyet. Mondhatni alig férnek már a fényképezésre összegyűjtött kacatjaim, de azért még mindig nem vetekszik annak mennyisége a babacuccokkal! Kristóf meg már lassan nem is baba, hanem egy huncut kisfiú.
A blogot meg egyre többen látogatják, amit annak idején nem is gondoltam. Köszönöm, hogy itt vagytok, olvastok, esetleg a fotókat nézegetitek vagy éppen megsüttök valamit innen!


Egy krémes brownie pitét hoztam. Az eredeti recept a tavaly novemberi angol Good Foodban található. Jól elrejtették, hogy csak most vettem észre :) Ezt mindenképpen érdemes megsütni! Nagyon finom, tömény csokis sütemény.


Hozzávalók (23 cm-es torta/piteformába):

Pitetészta:
175 g tönköly finomliszt
85 g puha vaj
2 ek nád porcukor
1 kk őrölt fahéj (elhagyható)
3-4 ek langyos víz

"Brownie krém":
3 nagy tojás
270 g világos nádcukor
1 vanília kikapart magjai
175 g olvasztott vaj
50 g tönköly finomliszt
50 g kakaó

50 g törökmogyoró (vagy dió, mandula)
50 g étcsokoládé

Elkészítjük a pitetésztát. A lisztet, vajat, porcukrot, és vizet összekeverjük, gyúrjuk. Az elkészült pitetésztát ha nagyon puha hűtőbe helyezzük 10-15 percre. Kör alakúra nyújtjuk (nem szükséges lisztezni a deszkát), az átmérője legyen kb. 28 cm, hogy a 23 cm-es formába peremet is tudjunk képezni. A pitetésztát a tepsiben villával kissé szurkáljuk meg. Hűtőbe helyezzük, hogy megdermedjen, majd előmelegített 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt kissé megsütjük. Nem kell készre sütni. Érdemes a perem miatt pitesúlyt használni vagy ha az nincs kéznél, akkor alufóliából egy korongot készítsünk (hogy a perem szépen megmaradjon).
Amíg elősül a tészta elkészítjük a brownie krémet. A tojásokat a cukorral habosra keverjük (a cukor olvadjon el). Hozzáadjuk a vanília magjait, az olvasztott vajat majd a lisztet és a kakaót.
A mogyorót és a kemény étcsokoládét aprítóban daraboljuk. Amennyiben nincs gépi aprítónk késsel is apríthatjuk.
Az elősütött pitetésztát kivesszük, megszórjuk a darált mogyorós-csokoládés keverékkel majd ráöntjük a brownie krémet.
További 30 percet sütjük. Akár langyosan is kínálhatjuk, akkor a töltelék folyósabb lesz (mint a képen), de hűtve akár jobban összeáll. Kakaót szitálhatunk rá. Kínálhatunk mellé habos tejet, kávét, teát vagy éppen vanília fagyit.