2012. október 27., szombat

Fűszeres sütőtöktorta


A torta Rachel Allen recept alapján készült. Ezt én Erikánál, a Dublin felett az ég blogban olvastam. A sütőtököt egyáltalán nem lehet érezni, úgyhogy olyanoknak is biztos ízleni fog, akik amúgy nem szeretik a sütőtököt. Jó sok fűszer teszi igazán finommá és az állaga is nagyon jó. 2 napig garantáltan puha marad (tovább nem tudom, mert akkor már nálunk elfogyott). Tény, hogy hatalmas adagot sikerült sütnöm. Bele se gondoltam, hogy a szinte fél kiló sütőtökből jó nagy adag süti lesz! :)


Amennyiben tehetitek Hokkaido (Japán) tökkel süssétek. Ez a fajta sütőtök sokkal édesebb mint a többi és nagyon gyorsan megpuhul. 10 perc főzés elegendő neki. Az eredeti recept 20*30 cm-es tepsire szól, de rájöttem nekem vagy sokkal nagyobb, vagy sokkal kisebb tepsiim vannak, így készült egy 23 cm-es torta és 10 db sütemény ilyen formába. A sütemények mérete kb. mini muffin méret.
Fél adag tészta tökéletesen elegendő egy 20-22 centiméteres tortához. A 23-26 centimétereshez az alábbi recept 3/4-vel számolnék. 


Hozzávalók (20*30 cm-es tepsibe vagy 23cmes torta+ 10 darab kisebb süteményhez):

450 g sütőtök (hámozás után értendő a mennyiség)
200 g vaj
300 g nádcukor
4 tojás
300 g tönköly finomliszt (természetesen búzaliszttel is süthető)
1 tk foszfátmentes sütőpor
2 tk szódabikarbóna
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szerecsendió
1 tk őrölt gyömbér
1 csapott tk só
150 g vörösáfonya (aszaltak közül a puhát válasszuk- soft cranberries)- eredeti receptben mazsola van, de akár csokival is tökéletes
1 kezeletlen narancs reszelt héja és leve

A tetejére az eredeti receptben ez van:
400 g krémsajt
100 g puha vaj
200 g porcukor
1 narancs leve és héja

Cserében én citromos tejszínhabbal tálaltam, illetve később vanília puding is készült hozzá és mindenki azzal ette, amihez kedve volt.


A megtisztított, apró kockákra vágott sütőtököt vízben puhára főzzük (10 perc Hokkaido esetén, különben 20-25 perc), majd leszűrjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
A vajat a cukorral kikeverjük majd hozzáadjuk a sütőtököt és a tojásokat. A száraz alapanyagokat is hozzáadjuk, végül pedig az aszalt vörösáfonyát, a narancshéjat és narancs levét. Végig gépi robotgéppel dolgozunk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és előmelegített 180 fokos sütőben 50-60 perc alatt megsütjük.
Az apróbb sütemények 35 perc alatt sültek meg. Akár muffinformában is süthető.
Citromos tejszínhabbal tálaltam (250 ml habtejszínhez 1 kezeletlen citrom héját reszeltem).