2012. szeptember 7., péntek

Bazsalikom curd, nektarin és joghurt pohárban


Nyárikonyha az 51. VKF háziasszonya. Kérésére minden olyan recept jöhet amiben levél van. Legyen az zöldfűszer vagy levélzöldség. A bazsalikomot választottam és ezúttal desszertben végezte. Az angol lemon curdhöz hasonlóan készült egy bazsalikom curd. Az lett a desszertem alapja. Kiegészítettem friss nektarinnal, krémes joghurttal és néhány babapiskótával. Igen gyorsan elkészíthető desszert ez. Legtöbb időt a bazsalikomkrém megfőzésére kell szánni, de az sem több negyed óránál. Aztán már csak rétegezni kell és máris lehet tálalni.


Hozzávalók (4 darab 2 dl-es pohárhoz):

Bazsalikom curd:
80 g cukor
40 ml víz
1 kis csokor bazsalikom
1 tk citromlé 
30 g vaj
2 tojás

További hozzávalók:
300 g krémes joghurt
4 babapiskóta
1 nagy érett nektarin
bazsalikom díszíteni



A cukrot, a vizet, a megmosott bazsalikom leveleket és néhány csepp citromlevet aprítógépbe tesszük. Pillanatok alatt daraboljuk. Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a vajat és lassú tűzön elolvasztjuk. A tojásokat felverjük (nem kell szétválasztani). Levesszük a bazsalikomot a tűzről és állandó kevergetés mellett belecsurgatjuk a tojást. Ne legyen túl forró a bazsalikomos keverék amikor a tojást hozzáöntjük. Visszatesszük és nagyon alacsony hőfokon, állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. Szűrőn keresztül eltávolítjuk az esetleges csomókat. Ez a mennyiség kb. 180 g bazsalikomkrém készítésére lesz elég. 4 pohár desszerthez pont elfogy.
Hagyjuk  krémet kihűlni. Addig megmossuk a nektarint és apróra vágjuk, a babapiskótákat is apróbb darabokra vágjuk.
A 4 pohárban elkezdjük rétegezni: joghurt, bazsalikomrém, babapiskóta és nektarin. Addig rétegezzük, amíg a hozzávalóink elfogynak. Bazsalikomlevéllel díszítjük. Azonnal tálalhatjuk.