2012. július 17., kedd

Paradicsomvarázs pite cukkinivel


Ha nem másért, ezért a paradicsomért érdemes kinézni egyszer a Csörsz utcai piacra. Tudom, tudom koktélparadicsom a csapból is folyik, de higgyétek el ez nem olyan, mint a legtöbb nagy üzletláncban kapható műanyagdobozba csomagolt, fél világot megjárt, mű paradicsom. A sárga mézédes. A pirosak is egyértelműen édesek, a fekete az enyhén savanykás ízű, de az is édesbe hajlik. Puha, lédús, nem törik bele a késünk :)


Ezzel a pitével vártam múlt vasárnap vendégeket. A desszertet már korábban megmutattam itt. Egy könnyű tejfölös pitetészta készült tönkölyliszttel. Amit most először próbáltam az, hogy már este begyúrtam a tésztát és éjszakára hűtőbe tettem. Reggel természetesen kőkemény volt mikor elővettem, de szobahőmérsékleten rövid idő alatt megpuhult és máris mehetett a tepsibe. Ezután is így fogom készíteni, hogy kevesebb időt töltsek a konyhában pont a vendégek érkezése előtt. 


Hozzávalók (4-6 főre, 26 cm-es tepsibe):

Pitetészta:
100 g vaj + egy kevés a tepsit kikenni
150 g fehér tönkölyliszt
75 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 tk só
1 tojás
1/2 tejföl (kis pohár)

Töltelék:
1 nagyobb cukkini
10-12 koktélparadicsom (sárga, piros, fekete)
3 tojás
1 marék reszelt sajt (nálam gouda, kb 50-75 g)
a maradék 1/2 tejföl
só, bors


A vajat mikróban kissé megolvasztom, hozzáadom a villával felvert tojást, sót, tejfölt és liszteket. Homogénre gyúrom majd felhasználásig folpackba csomagolva hűtőbe teszem.
Elkészítem a tölteléket: a cukkinit alaposan megmosom majd lereszelem (nagyobb lyukú reszelőn) és kifacsarom a levét, a paradicsomokat is megmosom, megtörlöm, felvágom. A tojásokat felverem és hozzáadom a tejfölt és egy kevés sót.
A tepsit kivajazom (piteforma, vagy tortaforma) a pitetésztát (amennyiben hideg hagyom puhulni) lisztes deszkán kinyújtom (természetesen bele is lehet nyomkodni, amennyiben nem szeretnénk nyújtani). Villával alaposan megszurkálom majd 180-190 fokos előmelegített sütőben 10 perc alatt kissé megsütöm. Gyorsan kiveszem és megszórom a cukkinivel, reszelt sajttal, ráteszem a paradicsomokat, nyakon öntöm a tojásos-tejfölös masszával, sózom és őrlök rá frissen színes borsot. További 30-40 percre visszateszem a sütőbe. Én a legvégén 1-2 percig grill fokozatra állítottam a sütőt, hogy szépen megpiruljon a pite felülete. Melegen tálaljuk.