2012. július 24., kedd

Cukkinivel töltött padlizsán



Lassan cukkini kattanásom lesz. Sok van belőle, meg hát szeretem is, úgyhogy gyakran kerül az asztalra. Hétvégén a piacon mini padlizsánokra bukkantam, úgyhogy azokat töltöttem. A recept két főre szól, kis méretű padlizsánokkal. Amennyiben nagyobbakat töltünk érdemes több tölteléket készíteni. 


Hozzávalók (2 főre):
2 kis padlizsán (egyenként 125-150 g)
3 ek töltött ételekbe való rizs (60 g)
1 ek olívaolaj
1 kis cukkini (nálam 150 g)
1/4 répa (kb. 1 ek reszelve)
zöldségalaplé, víz
só, bors, oregano
2 marék reszelt sajt

öntet:
250 g görög joghurt
1-2 szál menta levelei
1 nagyobb vagy 2 kisebb gerezd fokhagyma

A padlizsánokat félbe vágjuk és a közepét kanállal kivesszük. Amennyiben nem nagyon magvas akkor reszeljük bele a rizses töltelékbe. A cukkinit, répát és esetleg a maradék padlizsánt reszeljük.
Egy lábosban a rizst az olajon kissé megpirítjuk majd felöntjük alaplével vagy vízzel és főzzük 5 percet. Hozzáadjuk a reszelt zöldségeket, sózzuk. Megfőzzük, ha szükséges közben adunk hozzá alaplevet vagy vizet.
A félbevágott padlizsánokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és előmelegített 190 fokos sütőben 5-10 perc alatt elősütjük. Darabonként réteszünk 2-2 evőkanálnyi tölteléket, sózzuk, őrlünk rá borst, megszórjuk oreganóval és reszelt sajttal. Sütőbe helyezzük további 15-20 percre.
Elkészítjük az öntetet: aprítóba helyezzük a joghurtot, mentát és a fokhagymát. Pillanatok alatt aprítjuk. Az öntetet helyezzük hűtőbe tálalásig. A padlizsánokat még melegen tálaljuk.