2012. június 4., hétfő

Kókuszkocka torta


Édesanyám sokszor készített otthon kókuszkockát. Bátyám kedvence volt. Amikor elkértem tőle a receptet mondta is, hogy milyen régen készített már tesómnak. Így most virtuálisan küldök neki :)


Anyukám klasszikus receptjét kissé átalakítottam, mert én kókuszlisztet is belecsempésztem és ahogy szoktam ezúttal is tönkölyliszttel sütöttem. Leírom az eredeti arányokat is, ha netán valaki úgy sütné meg. De biztos vagyok abban, hogy minden háztartásban megvan a jól bevált, klasszikus kókuszkocka recept :)




Hozzávalók (kb 20 cm-es tortához):

Tészta (20*23 tepsi + 16 cm-es tortaforma):
250 g cukor
2 egész tojás
150 g vaj (eredeti receptben 150 g margarin vagy 100 g zsír)
200 ml tej (eredetiben 100 ml, csak a kókuszliszt sokkal több folyadékot felvett)
1 púpozott tk sütőpor
150 g fehér tönkölyliszt
80 g kókuszliszt (eredetiben összesen 250 g liszt)

A cukrot a tojásokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a megolvasztott vajat, a tejet, sütőport és a liszteket. Viszonylag sűrű tésztát kapunk, ami magától nem terül el a tepsiben, hanem spatulával simítani kell. Sütőpapírral bélelt tepsikbe helyezzük. Egyrészt a téglalap alakú tepsibe, amiből a kókuszkockák készülnek a torta köré, másrészt a 16 cm-es tortaformába, ez lesz a torta lapja. Előmelegített sütőben 180 fokon, légkeverésen 40 perc alatt megsütjük. A tepsikben hagyjuk kihűlni. A tortalapot ketté vágjuk. A tepsiben levő tésztából pedig 16 rudat vágunk (én a széleit előbb levágtam)




Elkészítjük a kókuszkockákat bevonó pépet. 
Hozzávalók a péphez:
100 g cukor
45 g vaj
3 ek kakaó
50 ml tej

1 tál kókuszreszelék

Egy lábosban a vajat és cukrot megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet és kakaót. Belemártjuk egyenként a rudakat, majd a kókuszreszelékbe forgatjuk. 

Elkészítjük a krémet:
200 ml tejszín
150 g étcsoki
250 g mascarpone
2 ek kókuszreszelék

A tejszínt felforraljuk majd elzárjuk a tüzet és hozzáadjuk az étcsokoládét. Addig keverjük, míg az elolvad. Hagyjuk kihűlni majd beledolgozzuk a mascarponet és a kókuszreszeléket.

Összeállítjuk a tortát. Tortakeretbe helyezzük az alsó tortalapot, majd köré a kókuszrudakat. Belekanalazzuk a krém több mint felét. Ráhelyezzük a másik tortalapot majd a maradék krémet. Kókuszchipet is szórhatunk rá, vagy akár kókuszreszeléket. Érdemes fogyasztás előtt 1-2 órára hűtőbe helyezni, hogy a krém megkeményedjen, de a türelmetlenek akár azonnal is fogyaszthatják.