2012. június 19., kedd

"Csokipudingos" cseresznyetorta


A mai hőségben nem volt kedvem a sütőt bekapcsolni, viszont vágytam valami édesre. Naná! elvégre nagyon nagyon édesszájú vagyok :) Szívesen kihagyom a komplett ebédet, csak desszert legyen...na jó, azért egy finom leves is jöhet. De visszatérve a tortához ezúttal vegánt próbáltam összehozni. Szóval semmi tej és semmi tojás. Hát elég nehéz dolga van ilyenkor az embernek (legalábbis én ezt éreztem). Biztos a tapasztalt vegánoknak más a véleményük. Ti hogy vagytok ezzel? Tudnátok tojás és tejtermék nélkül élni? Én úgy érzem nem...nekem kell a tej, valahogy nem elégszem meg rizstejjel, szójatejjel, kókusztejjel, mandulatejjel meg a társaival. No meg a sajtok! Azokról sem tudnék lemondani.


Abból indultam ki, hogy nagyon finom céklás, répás, cukkinis és avokádós, sőt (adzuki) babbal készült sütemények, torták léteznek. Akkor miért ne lehetne például karfiollal tortát készíteni? Ha valakinek ez meghökkentő, akkor próbálja ki avokádóval, azzal is nagyon finom lehet garantáltan!


Hozzávalók (16 cm-es tortához):

Tortaalap:
100 g teljes kiőrlésű keksz (tojás és tejmentes)
20 g őrölt mandula
50 pálmazsír 

Krém:
1/2 kisebb főtt karfiol (kb. 400 g)
100 g étcsokoládé
2 ek kakaó
1/2 tk fahéj, 1/4 tk kardamom
3 ek nád porcukor

Cseresznye:
300 g magozott félbevágott cseresznye
2 ek nádcukor
egy kevés fahéj és kardamom

A kekszet zacskóban összetörjük (vagy daráljuk). Hozzáadjuk az őrölt mandulát és az olvasztott pálmazsírt. Tortakeretbe helyezzük és jól belenyomkodjuk. Hűtőbe tesszük, amíg a krém készül.
A főtt karfolt alaposan lecsöpögtetjük majd botmixerrel pürésítjük és tovább csöpögtetjük, hogy minél kevesebb víz maradjon benne. Hozzáadjuk az olvasztott csokit, kakaót, porcukrot és a fűszereket. A kekszes alapra kanalazzuk, majd hagyjuk megdermedni több órát hűtőben. Sőt szeletelés előtt érdemes a fagyasztóba helyezni fél órára.
A cseresznyét a cukorral és fűszerekkel egy lábosban felforraljuk. Mielőtt a tortára kerülne leszűrjük a cseresznyét. Csak tálaláskor tegyük rá a tortára.