2012. április 3., kedd

Leveles tésztába burkolt fűszeres alma mazsolával és aszalt szilvával


Jó hosszúra sikerült ez a cím. Cím hosszához képest pofonegyszerű desszertről van szó: forralt borban főtt alma leveles tésztába göngyölve. Még nagyon régen egy Nők Lapja konyhában láttam ezt az ötletet, ott körtével valósította meg Kriszta a Dolce Vita blog szerzője. Később aztán Kriszta blogjában is megtaláltam ezt.

Azóta nagyon sokszor készült ez nálunk. Került is róla fénykép a blogom facebook oldalára. De ide a blogra nem, úgyhogy most itt az ideje, hogy itt is szerepeljen. Körtével sose készült. Nálunk mindig alma túltengés van, amit nyersen nem sikerül elfogyasztani, de így rájöttem szeretjük.

Hozzávalók 10 darabhoz:
10 szép alma (olyan, amit nem kell farigcsálni!)
másfél csomag friss élesztős leveles tészta (600 g - nálam Tante Fanny)
5-6 ek vaníliás nádcukor (almák közepébe+ tetejét megszórni)
egy kevés mazsola, aszalt szilva (készítettem már aszalt mangóval és barackkal is)
10 szegfűszeg (almaszár helyett)
1 tojás

4 dl Tokaji Aszú (használhatunk természetesen bármilyen bort, de valamilyen desszert borral az igazi)
3 dl ásványvíz
1 ek vaníliás nádcukor
fűszerek (fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, szegfűbors, kardamom)

Almákat meghámozzuk, eltávolítjuk a magházat. Egy lábosban elkészítjük a forralt bornak valót (bor, ásványvíz, cukor, fűszerek) majd megfőzzük benne az almákat. Ha megfőttek az almák kivesszük és hagyjuk kissé megszáradni. Megtöltjük a közepét aszalt gyümölcsökkel és egy kevés cukorral.
A leveles tésztát hosszú vékony csíkokra vágjuk majd beburkoljuk az almákat (az alját is). Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd megkenjük a kissé felvert tojással, szórunk rá cukrot és almaszár helyett mindenikbe szúrunk egy szegfűszeget.
180 fokon 30-40 perc alatt megsütjük. Vanília pudinggal vagy fahéjas tejszínhabbal tálaljuk.