2012. március 5., hétfő

Csokis, diós almatorta szülinapra


Párom szülinapjára készült ez a torta. Azt kérte almás, diós, csokis torta legyen...hát ilyen lett. Csokigallérral már korábban próbálkoztam, hát most sem lettem ügyesebb :) Eleinte henger alakú csokigallért akartam készíteni, de rájöttem, hogy ha az nem tökéletes, akkor elég viccesen fog kinézni. Így jött az ötlet, hogy akkor legyen hullámos. Így olyan mintha ilyen tökéletlennek terveztem volna :) Lényeg nem a kinézet, hanem az íz. Gyertyáért köszönet Krisztinek az A la carte kulinária blog szerzőjének.


Hozzávalók:

Tortalapok (egy 20 és egy 16 cm-es tortakeretbe):
210 g vaj
210 g light muscovado cukor ( ragadós világos nádcukor)
1/2 tk őrölt fahéj
1/4 tk őrölt kardamom
5 ek tej
3 tojás
100 g darált dió
1.5 tk foszfátmentes sütőpor
250 g tönköly finomliszt
3 nagy alma kockára vágva

Csoki krém:
250 ml habtejszín
200 g étcsoki (min 60%os)
200 ml tejszínhab

Karamelles alma:
12 ek világos nádcukor (nem muscovado)
200 ml (hab)tejszín
150 ml tej
2 alma kockákra vágva

Csokigallérok: 150 g étcsoki (60%os)



Tortalapok sütésével kezdjük. Szükségünk lesz egy 20 és egy 16 centiméteres átmérőjű tortaformára, sütőpapírra, ha nem elég magasak a tortakeretek (én körbe szoktam tekerni még sütőpapírral, megmagasítva ezzel a tepsi oldalát).
A puha vajat, a cukrot, tojásokat, tejet és fűszereket gépi habverővel habosra keverjük. Hozzáadjuk a diót, lisztet és sütőport. Végül belekeverjük az almát. Tepsikbe helyezzük. Előmelegített sütőben 180 fokon 1 órát sütjük (vagy amíg aranybarna lesz). Hagyjuk kihűlni, majd mindkét tortalapot ketté vágjuk.

Csokikrém: a tejszínt felforraljuk, elzárjuk a tüzet majd belekeverjük a csokit. Ha kihűlt hozzáadjuk a felvert tejszínhabot és a krémet hűtőbe helyezzük 1-2 órára.

Karamelles alma: a cukrot karamellizáljuk, felöntjük a tejszínnel és tejjel majd 5-10 percet főzzük. Hozzáadjuk az almákat és további 5-10 percet főzzük, amíg besűrűsödik a karamell. Hagyjuk kihűlni.

A félbevágott tortalapokat megtöltjük a krémmel. Én a két torta közé is kentem krémet.

Csokigallér készítése: sütőpapírból két csíkot vágunk, mindkettő hossza legyen kicsit hosszabb mint a tortalapok kerülete (2-3 centivel hosszabb). Szélessége legyen a torta magasságánál 2-3centivel magasabb. A sütőpapírok egyik oldalát hullámosra vágtam. Mikróban alacsony teljesítményen megolvasztottam a csokit, majd egy spatula segítségével a sütőpapír csíkokra kenem. Kicsit hagyom dermedni, de nem sokat, ne legyen törékeny a csoki, majd a tortára helyezem. Hűtőbe teszem és amint megkeményedett a csoki lehúzom a sütőpapírt.
A torta tetejére a karamelles almát halmoztam.