2012. február 22., szerda

Céklakrém és újabb gyökérkenyér


Gyakran készül nálunk svájci gyökérkenyér egész egyszerűen azért, mert nem kell dagasztani, hanem csak összekeverni, fél napot állni hagyni és aztán megsütni. Mindenféle házi szendvicskrémmel szoktuk enni általában vacsorára. Korábban is került már a blogra ilyen kenyér, talán picit az arányok változtak ez alkalommal. Mindenik verzió bevált, szerintünk nagyon finom. Ezúttal céklakrémmel ettük.



Hozzávalók egy kenyérhez:
250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
fél csomag élesztő (nálam DMes Alnatura)
4 ek olívaolaj
225 ml langyos víz
1 tk só
fekete szezámmag

A lisztet, élesztőt, sót, vizet és olajat egy tálban összekeverjük. Viszonylag sűrű tésztát kapunk, érdemes kézzel átgyúrni, hogy csomómentes legyen. Lefedjük és 12-14 órát kelesztjük. Este elő lehet készíteni és reggel sütni. A tésztát lisztezzük és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy, hogy egy vékony hosszúkás kenyeret formázunk és tekerünk rajta néhányat. Szórunk rá fekete szezámmagot. Vizezzük picit a magszórás előtt, illetve alaposan nyomkodjuk bele a magvakat, hogy rajta is maradjanak :) További 1 órát tepsiben kelesztjük, majd 190 fokon 30-35 perc alatt megsütjük. Sütőbe tegyünk egy lábosba bő vizet, hogy ne száradjon ki túlságosan a kenyerünk.

Céklakrém:
1 főtt cékla reszelve
2 főtt tojás reszelve
100 g sajtkrém
1 tk reszelt torma
1 tk olívaolaj



Az alapanyagokat összekeverjük. Ízlés szerint sózzuk. Máris fogyasztható, de akár előre is elkészíthető későbbi fogyasztásra.