2012. január 5., csütörtök

Teljes kiőrlésű pite


Karácsony előtt készült ez a pite. Munkahelyemre vittem. Készült leveles tésztás verzió is belőle, kis kosárkák muffin formában meg ez a teljes kiőrlésű pite. Természetesen a teljes kiőrlésű verziót is lehet muffin formában sütni mint ahogy korábban ezt. Sok alapanyagot bele lehet tenni ízlésünk szerint. Tökéletes vacsora vagy előétel lehet. Tálalhatjuk melegen, de akár hidegen is, vagy újramelegítve. Mindenképpen finom. Korábbi sós piték itt találhatók


Hozzávalók (20*23 cm tepsibe):

Pite tésztához:
75 g vaj
1tojás+2 tojás sárgája
1/2 csapott kk só
2 késhegynyi foszfátmentes sütőpor
150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

Feltét:
maréknyi rucola
100 g feta sajt
2 paradicsom
3 tojás
200 g tejföl
50 g reszelt sajt (nálam gouda)

tetejét fekete szezámmaggal szórtam

Elkészítjük a pite tésztát. A vajat, tojást, sót, sütőport és a lisztet alaposan összedolgozzuk. Ha nagyon puha lenne egy kevés időre helyezzük hűtőbe. Kinyújtjuk, tepsibe helyezzük (amennyiben nem szilikon forma akkor a tepsit vajazzuk, vagy tegyünk bele sütőpapírt). Villával megszurkáljuk (hogy ne púposodjon fel...vagy használhatunk pitesúlyt vagy babot is, de nekem a villás verzió tűnik legegyszerűbbnek) majd 175-180 fokon 10-15 perc alatt elősütjük.
Ez idő alatt előkészítjük a feltétet: rucola-t megmossuk, feta sajtot kockázzuk, paradicsomot mossuk és kockázzuk. A tojásokat a tejföllel felverjük és hozzáadjuk a reszelt sajtot. Sózzuk.
A pite tésztát kivesszük a sütőből majd rászórjuk a különböző hozzávalókat: rucola, feta sajt, paradicsom, végül pedig leöntjük a tojásos-tejfölös-reszelt sajtos keverékkel. Sózzuk majd megszórjuk fekete szezámmaggal. További 20-30 percre sütőbe helyezzük.