2011. december 5., hétfő

Tökmaglisztes macaron


Hétvégén Mediline-ban vásároltam. Korábban jártam már náluk. Maja barátnőm most már második alkalommal is megszerzett egy vállalkozói kedvezményes kártyát. Hát sokkal olcsóbb így minden, de szükség esetén én bizony kedvezmény nélkül is vásárolnék. Akinek nincs kártyája az is vásárolhat, mert a helyszínen adnak egy napi belépőkártyát. Szeretem, mert olyan dolgokkal fut itt össze az ember, amit máshol nem találni. A megszokott boltoknak is kezd egyre nagyobb kínálata lenni a teljes kiőrlésű lisztekből, pelyhekből, különböző cukrokból...de azt kell mondjam ezt kevés hely közelíti meg.
Nos itt bukkantam rá a tökmaglisztre. Létezéséről tudtam, de korábbi vásárláskor nem láttam ilyet. Ára sem vészes, fél kilós kiszerelésű, gondoltam hozok egyet. Már ránézésre is macaront láttam belőle olyan szép zöld a liszt, de nem mertem elkiabálni, mi van ha nem működik a dolog.
No de maradjunk még a Mediline-nál. Vettem még gesztenyelisztet, köleslisztet, hajdinalisztet, nád porcukrot, különböző pelyheket, barna bulgurt, puffasztott quinoa magot. Csupa különlegesség, amik felhasználásra várnak. Ötletem tengernyi :)




Gondoltam kipróbálni milyen lehet ha a macaronban a mandulát tökmaglisztre cserélem. A tökmagliszt állagra olyan mint bármelyik másik liszt, talán kicsit zsírosabb. Az őrölt mandulához képest ezt pillanatok alatt meg tudtam szitálni. Nem kellett a maradék darabkákat újradarálni. Recept nem lesz, mert ugyanúgy jártam el mint a korábbi macaronok esetében, annyi, hogy mandula helyére tökmagliszt került. Hát a tészta állaga bizony sűrűbb lett. Most azt mondom elbírt volna egy picit több folyadékot, legyen az tojás vagy víz. De végül így is működött a dolog. Ízre nagyon különleges, nem azt mondom, hogy mindennap ilyet ennék, mert azért ízesebb ez mint a mandula, de nagyon finom lett.
Tölteléknek meg Gabah tanácsára egy mascarpones gyömbéres-sütőtökkrém készült. Itt sajnos nem írtam fel az arányokat pontosan, de a lényeg, hogy sült sütőtök, mascarpone, gyömbér és nád porcukor került bele.