2011. december 4., vasárnap

Spéculoos


A Spéculoos nem is feltétlenül karácsonyi keksz Hollandiában, Belgiumban és Franciaországban (főleg északi részen). Egész évben szívesen fogyasztják teába mártogatva. Alapanyagként is szívesen használják fel pohárdesszertekhez mascarpone mellé vagy akár tortaalapnak és egyéb süteményekbe is. Olyan ez nekik mint nekünk a Pilóta keksz, vagy Erdélyben az Eugenia. 
A hagyomány szerint viszont Mikulás napjához kötik külföldön is a sütését és országtól függően lehet nagyon fűszeres vagy például Belgiumban alig használnak fel fűszert, inkább a mandula dominál.
Néhány hete francia kolléganőm meg is kérdezte, hogy vajon ismerem-e ezt a kekszet, mert az ő gyerekei imádják és hogy vajon kapható-e Magyarországon. Hát bevallom nem kutattam utána, hogy kapható-e, inkább megsütöttem.




Sütésénél egy nagyon fontos alapanyag van, ami a dark muscovado nádcukor. Azaz a fenti képen is látható igen sötét és ragacsos nádcukor. Enélkül sajnos nem lesz szép karamelles színe a keksznek és az íze sem fogja megközelíteni az eredetiét. Nem tudom karamellizált kristálycukorral működne-e...
Ami még fontos, hogy igen vékonyra nyújtsuk ki a tésztát, hogy a kekszünk ropogós maradjon. A Spéculoos jellegzetesen ropogós keksz. Fémdobozban tárolva akárcsak a többi keksz ez is igen sokáig tárolható.


Hozzávalók kb. 40 darab 3*3 cm-es kekszhez:
100 g vaj
1 tojás
100 g sötét nádcukor (dark muscovado)
csipetnyi só
1/2 kk foszfátmentes sütőpor
1 kk őrölt fahéj, csipetnyi szerecsendió, szegfűbors, szegfűszeg és 2-3 csipetnyi gyömbér
200 g tönköly finomliszt
40 g őrölt mandula


A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a kissé felvert tojást, cukrot, sót, fűszereket, sütőport majd a lisztet és a mandulát is. Alaposan összedolgozzuk, majd fél-egy órára hűtőbe helyezzük. Viszonylag puha tésztát kapunk, de ne lisztezzük tovább. 


Folpack rétegek között nyújtjuk ki a tésztát kb. 3mm vastagra, semmiképpen sem lisztezve. Kiszúróformával szaggatjuk majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 160-170 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.