2011. december 14., szerda

Nagymama három színű kalácsa


Minden Karácsonykor besztercei Mama ilyen kalácsot szokott nekünk sütni. Mivel az idei ünnepet Budapesten töltjük kénytelen leszek magunknak megsütni. Már novemberben tesztelgettem a receptet és kicsit módosítottam, mert én teljes kiőrlésű tönkölylisztet is tettem bele fele arányban, ami kicsit másképp viselkedik, így több folyadékot kellett hozzáadnom. Mivel minden tölteléket imádok, de valahogy sok lenne három szelet kalácsot egyszerre megenni :), ezért ezt igen praktikus megoldásnak tartom. Egy szeletben ott van 3 kedvünkre való íz: diós, mákos és rahátos...vagy bármi egyéb amit szeretünk.


A recept a Kifőztük magazin decemberi számában is megjelent.

Hozzávalók 1 kalácshoz:

250 ml langyos tej
1 ek vaníliás nádcukor
1 ek tönköly finomliszt
9 g szárított élesztő

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
25 dkg tönköly finomliszt
4 ek vaníliás nádcukor
csipetnyi só

200 ml langyos tej
2 tojás sárgája
100 ml olaj

Töltelékhez:

7.5 dkg darált mák
5 dkg nádcukor
1/2 citrom reszelt héja

7.5 dkg darált dió
5 dkg nádcukor
1/2 citrom reszelt héja

150 g kockára vágott rahat (Erdélyben kapható, gyümölcszselével helyettesíthető)

Kalács tetejére:
1 tojás




Az élesztőt, az 1 ek finomlisztet és 1 ek nádcukrot 250 ml langyos tejben homogénre keverjük. Addig kelesztjük, amíg már szinte kifutna a bögréből (élesztőtől függ). Egy nagyobb tálban összekeverjük a 25 dkg teljes kiőrlésű lisztet és a finomlisztet, hozzáadjuk a 4 ek nádcukrot és a csipetnyi sót. Egy tálkában a 2 tojás sárgáját 200 ml langyos tejjel elkeverjük, majd hozzáadjuk az olajat is.
A folyékony hozzávalókat a száraz lisztes tálba adagoljuk és gépi mixer dagasztójával alaposan megdagasztjuk (5-10 perc alatt). 1-2 órát kelesztjük a tésztát.
Elkészítjük a töltelékeket. Az alapanyagokat összekeverjük. 
A tésztát három egyforma részre osztjuk. Kinyújtjuk, megszórjuk a mákos töltelékkel, majd szorosan feltekerjük. Sütőpapírral bélelt kalácssütő vagy kenyérsütő tepsibe helyezzük, oldalra borítjuk a tepsit, amíg elkészül a második kalács. A dióssal folytatjuk és azt a mákos kalács mellé helyezzük. Végül a rahat töltelékessel fejezzük be, azt a diós-mákos tetejére helyezzük és kissé belenyomkodjuk. Ne lisztezzük túlságosan a kalács külső részét, hogy össze tudjon nőni egy szeletté a 3 kalács. A felvert tojással megkenjük a kalácsot. 170-180 fokos előmelegített sütőben 50-60 perc alatt megsütjük.

* Ízlés szerint variálhatjuk a három tölteléket.