2011. december 22., csütörtök

Forró fűszeres almaital


Egy igen finom fűszeres itóka az Ünnepre. 




Hétvégén megnéztük milyen a karácsonyi vásár a Bazilikánál. A szokásos kirakodó vásár mellett  találtunk több kedves helyet is, sőt egy akár egészségesnek mondható chips-et készítő hely is volt. Annyiban nem egészséges (legalábbis az én gyomromnak), hogy rengeteg fűszert szórtak rá...amúgy meg helyben készült, szóval friss burgonyaszirom, meg sem közelíti a boltban kapható zacskósat. Ott árultak forró almaitalt. Jólesett a hidegben. Talán csak annyi bajom volt vele, hogy nekem túl édes volt. Ez az ital adta az ötletet, hogy az itthoni hatalmas almakészletet kicsit apasszuk. 


Valójában pontos receptet nem tudok hozni, inkább csak az ötletet, hogy az almaital mennyire finom forralva is. Nem is értem korábban miért nem jutott ez eszembe.


Szóval annyi a recept, hogy frissen facsart almalevelet használunk és ha túl sűrű (mint amilyen az enyém is volt), akkor szénsavmentes ásványvízzel vagy szűrt vízzel hígítjuk. Adunk hozzá ízlés szerint fűszereket (nálam őrölt fahéj és szegfűbors) majd felforraljuk. Forrón /melegen kínáljuk. Ha valakinek nem lenne elég édes az tegyen bele mézet/cukrot.