2011. november 7., hétfő

Thai citromfüves panna cotta


Néhány hete az Ázsia centerben jártunk. Azt hallottam van ott egy élelmiszer bolt is, ahol igen különleges dolgokat lehet vásárolni. Hosszabb keresgélés után meg is találtuk. Vicces, hogy szinte minden 400 forintba kerül :) Hoztam kókusztejet, csillagánizst, gyümölcsöket, lila édesburgonyát és thai citromfüvet is. Csupán pár száz forintért egész köteg citromfüvet kaptam, ha jól emlékszem 14 darab volt a zacsiban. Az eladó törte a magyar nyelvet, de annyit sikerült elmondania, hogy fagyasszam le a maradékot és akkor sokáig használhatom, mert különben hűtőben egy hét után is veszít az aromájából. Nem akartam túlbonyolítani az első adag felhasználását, mert valami gyors desszertre vágytunk. Így készült egy panna cotta. 



Hozzávalók 2 főre:
Panna cotta:
200 ml tejszín
100 ml tej
2 thai citromfű
30 g fehér csokoládé (8-10 szelet)
1tk zselatin

Szőlőzselé:
200 ml szőlőlé (nekünk 100%, frissen készült)
1 tk zselatin

Karamellizált dió:
2 ek nádcukor
1 kis marék aprított dió

A citromfüveket megtisztítjuk és karikákra vágjuk. Én egy teafilterbe helyeztem és úgy került a panna cotta-ba (hogy egyszerűbb legyen kihalászni). A citromfüvet nem fogyasztjuk, az csak az aromáját adja a desszertnek. A tejet és tejszínt egy kisebb lábosba helyezzük, beletesszük a citromfüvet, a csokit és állandó kevergetés mellett felforraljuk. Szórunk bele 1 teáskanálnyi zselatint és további 1-2 percet főzzük. Kihalásszuk a citromfüvet, majd állandó kevergetés mellett kissé lehűtjük. Poharakba töltjük. Amennyiben a fenti tálalást szeretnénk elérni tegyük a poharat egy nagyobb dobozba, ahol kissé döntve megáll. Hagyjuk megdermedni a panna cotta-t, majd helyezzük hűtőbe.
Készítsünk zselatint a szőlőléből. Töltsük rá a panna cotta-ra.
A nádcukrot és diót karamellizáljuk, majd sütőpapírra tesszük kihűlni. Daraboljuk és ízlés szerint kerül belőle a desszertünkre.