2011. november 20., vasárnap

Halszeletek cukkinis krumplipürével


Amikor igazán gyors, de mégis meleg vacsorára vágyunk, akkor sokszor halat készítek. Fagyasztóban mindig tartok megtisztítva néhány szelet halat, legyen az tonhal, pangasius, afrikai harcsa vagy éppen lazac. A szeleteket egyesével szoktam fagyasztani, így kedvünk szerinti mennyiséget tudok kivenni, amit éppen megeszünk. A sült hal frissen jó. A sütése ha olajban, vajban sütjük nem több mint 7-10 perc, de sütőben is negyedóra alatt elkészül. Köretnek szinte bármi jó hozzá. Ezúttal én egy cukkinis krumplipürét készítettem.

Hozzávalók két főre:
4 szelet pangasius (két kisebb filét vágok ketté)
kukoricadara
egy kevés olaj
4-5 burgonya
1/2 cukkini
2 ek 20%-os tejföl

A krumplit és cukkinit meghámozzuk (a cukkinim héja nem volt tökéletes ezért hámoztam meg, különben szerintem maradhat és akkor szép zöld színt ad a köretünknek). Bő sós vízben puhára főzzük.
A halszeleteket kukoricadarába hempergetjük és olajban megsütjük vagy sütőben. Én kevésbé szeretek olajban sütni, ezért mindig a sütőt melegítem elő 190-200 fokra és a kukoricadarába fordított halszeleteket olajjal megspriccelem és sütőpapíron 15-20 perc alatt ropogósra sütöm.
Amíg a sütőben sül a hal elkészítjük a cukkinis krumplipürét. Botmixerrel vagy krumplitörővel pürésítjük, hozzáadjuk a tejfölt és sózzuk ha még szükséges. Otthon anyumék zsírral és tejjel vagy margarinnal készítették a krumplipürét. Nem vegáknak a zsír is jó lehet, vagy esetleg vaj. A lényeg, hogy kissé lazítsunk rajta valami zsiradék és/vagy tejtermékkel.