2011. november 16., szerda

Almás-diós amerikai palacsinta


Ráérős reggelen készült ez a palacsinta. A korábbi zabpelyhes verzióhoz hasonlóan, itt is előző este tejbe áztatom ezúttal a zabpelyhet és tönkölypelyhet. Jött újabb alapanyag is a palacsintatésztába és az a reszelt alma. És ha már ősz, akkor alma és dió. Édesítőnek meg méz. A szokásos palacsintához képest az ilyen jellegű palacsinták sütőpor vagy szódabikarbónának köszönhetően szépen felnőnek. És hát jellegzetesen mini méretűre érdemes sütni. 




Hozzávalók kb. 10 darabhoz (kb. 10 cm átmérőjű):
4 ek zabpehely
2 ek tönkölypehely
250 ml tej
2 reszelt alma (nagyobbra reszelve, nálam kb. 100 g)
1 ek méz
csipetnyi só
10 ek tönköly finomliszt
1kk őrölt fahéj
1 kk szódabikarbóna
1 ek olaj + egy kevés olaj sütéshez

Feltét: alma, fahéj, méz és darált dió ízlés szerint

Ha reggelire készül akkor már előző este áztassuk a tejbe a zab- és tönkölypelyhet, majd helyezzük hűtőbe felhasználásig (Amennyiben vacsorára, akkor napközben áztassuk be, szükséges több órányi áztatás). Reggel adjuk hozzá a reszelt almákat, mézet, sót, majd a lisztet, fahéjat, szódabikarbónát és egy az olajat. Keverjük homogénre. Palacsintasütő serpenyőt ecsettel olajozom, nem szabad tocsognia az olajban. Forró serpenyőbe két evőkanálnyi masszát helyezzünk és néhány perc alatt mindkét oldalát süssük aranybarnára.
Feltéthez pároljunk meg egy picit 2 kockákra vágott almát, adjunk hozzá ízlés szerint fahéjat, majd amint kissé meghűlt locsoljuk meg mézzel és szórjunk rá darált diót.