2011. október 26., szerda

Tejcsokoládé torta karamellizált dióval


Hétvégén édesapám szülinapját ünnepeltük. Nálunk jártak, úgyhogy megünnepeltük tortával. Anyumat kérdezve, hogy akkor milyen tortát süssek, a válasz egyértelműen csokis volt. Nem akartam már megint brownie-t sütni és azt tölteni valami krémmel, hanem ezúttal egy diós piskótát sütöttem és került bele egy tömény tejcsokis-karamellás krém.



Hozzávalók (18 centiméteres kapcsos tortaformába 4-6 főre):

Tortalapok:
3 tojás
6 ek nádcukor
6 ek olaj
1 kk sütőpor
6 csapott ek tönköly finomliszt
3 ek darált dió

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, belecsurgatjuk az olajat. A gépi mixert félretesszük és fakanállal vagy kézi haberővel keverjük bele óvatosan a diót, lisztet és sütőport. Kivajazott tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 170-180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Amint kihűl 3 lapot vágunk belőle. Nekem egy ilyen szeletelőm van, Müllerből vettem néhány száz forintért. Szerintem nagyon jó szolgálatot tesz és igen kevés helyet foglal.

Tejkaramella:
5 ek nádcukor
100 ml tejszín
100 ml tej

A nádcukrot egy lábosban felhevítjük, amint megolvad felöntjük a tejszínnel és tejjel. Állandó kevergetés mellett lassú tűzön addig főzzük míg besűrűsödik. Majd hagyjuk kihűlni, néha kevergessünk bele. Hűtőbe helyezzük végül felhasználásig.



Csokoládékrém:
175 ml tejszín
250 g tejcsokoládé (lila teheneset használtam)
250 ml tejszín kemény habbá verve
1 zselatinfix

A 175 ml tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk a csokoládét és addig keverjük míg az elolvad. Hagyjuk kihűlni, néha belekevergetünk. Helyezzük hűtőbe. A 250 ml tejszínt verjük kemény habbá. Csurgassuk a tejszínhabba a lehűtött csokikrémet. (ganache-t). Adjuk hozzá a zselatinfixet.Tegyük hűtőbe felhasználásig.

A 3 tortalap közé kerül két réteg csokikrém. A csokikrémet 3 részre osszuk, kettő kerül a tortába egy adag rá és az oldalára. A tejkaramellát osszuk két részre és a két tortalapra tegyünk belőle, torta tetejére abból már nem teszünk.

Karamellizált dió:
50g aprított dió
3 ek cukor

A cukrot és diót tegyük lábosba és lassú tűzön kezdjük el karamellizálni. Amint a cukor megolvadt tegyük ki a cukrozott diókat egy sütőpapírra vékony rétegben és hagyjuk kihűlni. Majd daraboljuk szét és ezzel dekoráljuk a tortát.