2011. október 24., hétfő

Svájci gyökérkenyér (pain-paillasse)


Nem vagyok nagy kenyérsütő ezt be kell vallani. Azaz sütök gyakran, csak mindig előre elkészített kenyérkeverékekből, ahol nincs más dolgom, mint vízzel összekeverni, keleszteni és megsütni. A napokban próbáltam ki egy kevés módosítással Trinity receptjét. A svájci gyökérkenyér nagy kedvencem, sok boltban kapható. Igaz horror áron. Ezért érdemes itthon megsütni és tényleg kevés a munka vele, mert nem kell dagasztani. Én kanállal keverem össze a hozzávalókat és tényleg csak a végén gyúrom át fél perc alatt kézzel. 


Az eredeti recept kenyérlisztet igényel, nos nálam már itt bukta volt, nekem az nincs, úgyhogy egyik alkalommal teljes kiőrlésű rozslisztet használtam, másodjára már nem volt elég rozslisztem, úgyhogy egy kis fehér tönkölyliszt is került bele. Illetve én a boltban kapható gyökérkenyérben érzek némi zsiradékot, ezért került bele olívaolaj is.

Hozzávalók 1 rozslisztes-zabpelyhes kenyérhez:
250 g rozsliszt
215 ml langyos víz
2 ek olívaolaj
fél csomag szárított élesztő (2-3 gramm)
1 tk himalája só
+ zabpehely és liszt a tetejére

Hozzávalók 1 rozsos-tönkölylisztes-napraforgómagvas kenyérhez:
200 g teljes kiőrlésű rozsliszt
50 g tönköly finomliszt
215 ml langyos víz
2 ek olívaolaj
fél csomag szárított élesztő (2-3 gramm)
1 tk himalája só
+tetejére liszt és napraforgómagvak


Érdemes eleve fél kiló lisztből kettőt sütni, mert nekünk nagyon gyorsan elfogyott az egy darab. A fent említett alapanyagok mellett a gyökérkenyér jellegzetessége, hogy kerül bele aszalt paradicsom, olajbogyó, fokhagyma, rozmaring, bazsalikom vagy egyéb fűszer. Nálam mindkét verzió fűszermentesen készült, de nemsokára sül majd olyan is.

Elkészítése: A lisztet, élesztőt, sót, vizet és olajat egy tálban összekeverjük. Viszonylag sűrű tésztát kapunk, érdemes kézzel átgyúrni, hogy csomómentes legyen. Lefedjük és 12-14 órát kelesztjük. Érdemes este előkészíteni és reggel sütni. Ha fűszereset sütünk, akkor reggel amikor kissé átgyúrjuk hozzáadjuk, illetve akkor lisztezzük és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük úgy hogy egy vékony hosszúkás kenyeret formázunk és tekerünk rajta néhányat. Szórunk rá magvakat. Jó vizezni picit a magszórás előtt, illetve alaposan belenyomkodni, hogy rajta is maradjanak :) További 1 órát tepsiben kelesztjük, majd 180-190 fokon 30-35 perc alatt megsütjük. Sütőbe tegyünk egy lábosba bő vizet, hogy ne száradjon ki túlságosan a kenyerünk. Ha megsült türelmesen várjuk, hogy kihűljön :)