2011. október 6., csütörtök

Paradicsomos avokádókrém és egy nem gasztro tipp


Már csak emlék ez az avokádókrém. Néhány hete készítettem piknikre. Van, hogy csak magában összetöröm az avokádót és adok hozzá citromlevet, sót és egy kis tejfölt, aztán van hogy variálom fűszerekkel vagy éppen paradicsommal és fokhagymával. Szerintem mindenki készítse ízlése szerint és persze azzal ami éppen otthon van.
Avokádót érdemes fogyasztani, hiszen igen tápláló, sok benne a fehérje és igencsak magas az olajtartalma is (kb. 25%). Alacsony cukortartalma miatt fogyasztása javasolt a cukorbetegeknek is. Egyes források szerint afrodiziákumnak számít, nem is a hatóanyagok, hanem a formája miatt. Magas vérnyomás, gyomorbántalmak és érelmeszesedés ellen javasolják a fogyasztásátAlacsony savtartalma miatt igen jó lúgosító hatása van.
Méretben igen eltérő termésekkel lehet találkozni. Az itt lefényképezett alany bioboltból származik és meglepően kicsi. A szokásos zöldségesnél vett darabok mondhatni kétszer ekkorák :) A termés akkor megfelelő fogyasztásra, ha az puha. Tippként azt olvastam, hogy a kemény avokádót tegyük zacskóba egy banán mellé a hűtőbe és úgy 1-2 nap alatt beérik. Hát nálam ez nem jött be. Nekem mindig az válik be, ha  a konyhapulton hagyom 2 napot, akkor szépen megpuhul. Külső megjelenését illetően találkoztam már zöld és fekete (vagy talán sötétlila) héjassal. Állítólag több mint 400 fajta avokádó létezik, hát én eddig csak ezt a kettőt láttam. Felbontani hosszanti irányban érdemes, mert úgy könnyen ki lehet venni a magját. Levegőn gyorsan megbarnul, ezért érdemes gyorsan citromlevet facsarni rá. Olyan tippet is olvastam, hogy a kész avokádókrémben érdemes benne hagyni a magját és úgy tárolni hűtőben. Ez tényleg bevált, hiszen nekem eddig citrom ide vagy oda, mindig egy nappal később barnás lett a felülete. 
A guacamole a mexikói konyha eleme, kockára vágott vagy pépesített avokádóhúsból, citromból, sóból és hagyma vagy fokhagymából készül. Akár ezt az avokádókencémet nevezhetjük guacamole-nak is, de nekem egyszerűen ez egy szendvicskrém, amit gyakran készítek a bolti vett szendvicskrémek, pástétomok elkerülése végett.
Jöjjön akkor előbb a recept, aztán pedig a tipp, hogy mire lehet a magot felhasználni. Előre szólok, nem gasztro tipp lesz ez :)



Hozzávalók:
1 érett avokádó
citromlé ízlés szerint
1 kis paradicsom húsa felkockázva
1/2 gerezd fokhagyma préselve (ha nagy az avokádó használhatunk 1 gerezdnyit)
1 ek tejföl


Az avokádót pürésítem, adok hozzá egy kevés citromlevet, a fokhagymát, sót és tejfölt. Végül hozzákeverem a felkockázott paradicsomot. Friss magvas bagettel tálaltam.


No és akkor jöjjön a nem gasztro tipp. Remélem a szerzői jogokat nem sértem meg, hiszen ezt az alkotást, barátainktól kaptuk esküvőre :))) Szerintem nagyon ötletes, ahogy egy szív alakú dobozban magokból menyasszonyt és vőlegényt készítettek. Olyan mintha a pár a vízparton lenne, a doboz oldalán még egy Napocska is van. Vőlegény pecázik. Botján volt felsodorva a nekünk szánt ajándék és elrejtve a víz habjaiban (kék szirmok). Hát nem jópofa? :)