2011. október 12., szerda

1 év és a Málnás-mangós torta


Talán az első év még minden esemény kapcsán megünneplésre kerül. Nem tervezek nagy feneket keríteni annak, hogy egy éve írom ezt a blogot, hiszen nem annyira sok idő ez. Mégis magamban visszaszámolva sok...minden téren, hisz annyi minden történt a blog kapcsán meg amúgy az életünkben is.
Amikor elszántam magam, hogy blogot írok, már jó ideje olvasgattam a külföldi blogokat. Esküvő kapcsán  korábban esküvői blogot írtam, aztán ahogy az eltelt találtam egy újabb hobbit. Főzni mindig is szerettem és enni is :) csak onnantól kezdve le is fotóztam a kajákat. Jött az az időszak ami mai napig tart, hogy addig nem eszünk, amíg azt le nem fotóztam :))) Akkor még papírfecnik tömkelege pihent az asztalon és eldöntöttem azokat felváltja egy virtuális tér. Hadd mondjam el, hogy azóta még több papírfecni van szétszórva a lakásban :)))
Aztán a blogírással jött egyéb is: sok virtuális és nem virtuális ismerős, barát, akik úgyszintén imádnak főzni. És jött sok olvasó is, ismeretlenek, amit nem is reméltem korábban. Azt hittem édesanyámon kívül igen kevés ember lesz érdekelt abban, hogy éppen mit eszünk ma. Köszönöm Nektek, hogy itt vagytok!




Többé kevésbé belátni a mindennapjainkba, mégis vannak dolgok, amiket korábban nem említettem. Ez most egy ilyen mesélős bejegyzés lesz. Korábban írtam ezt azt magamról. Most ideje azt kicsit frissíteni, hiszen az elmúlt időszakban sok minden változott. Nem, tévénk az még mindig nem lett :)
A legfontosabb ami történik velünk az, hogy kisbabát várunk :) A pici február elején érkezik. Jól vagyunk mindketten. Most ha valaki visszanézi a bejegyzéseimet, akkor a megritkult nyári írások árulkodóak lesznek. No meg a fűszermentes kaják...
Másik esemény az, hogy költözünk, nemsokára búcsúznom kell a konyhámtól, amit bevallom igencsak szeretek. Remélem az új is legalább ennyire jó lesz!


Nos ennyit a csacsogásból, hoztam Nektek receptet is. Ez a torta igen gyorsan elkészíthető, ha előző napon megsütjük a piskótát. Négy lapot sütöttem, ami időigényes, de akár egy lappal is megoldhatjuk amit négybe vágunk.

Mangós-málnás megatorta

Hozzávalók (6 főre, 18 centiméteres kapcsos tortaformába):

4 tortalaphoz az alábbi hozzávalókból 4 adag:
1 tojás
1.5 ek. nádcukor
2 ek. olaj
1.5 ek. tönköly finomliszt
1 csapott ek. holland kakaópor
1 késhegynyi sütőpor (foszfátmenteset használtam)

Én egyesével 4 lapot sütöttem, de ha valaki egyben szeretne, akkor azt is lehet és utólag vágja fel, nekem egyszerűbbnek tűnt külön megsütni, illetve így nem lesz morzsalékos a torta.
Egy lap elkészítése: A tojást szétválasztjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgáját. Belecsurgatjuk az olajat, majd gépi mixerrel tovább keverjük egy keveset. Beleszitáljuk a lisztet, kakaót és sütőport, ezt már fakanállal dolgozzuk el. 170 fokon 20 perc alatt megsütjük. Aztán folytatjuk a többi 3 piskóta sütésével.


Krém:
250 g mascarpone
250 g (ml) tejszín (+ 1kk. habfixáló)
2 vanília kikapart magjai
3 ek cukor
1 mangó
1-2 maréknyi málna

A mascarponet a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vanília magokat. A tejszínhabot felverjük (ha nem elég kemény érdemes habfixálót adni hozzá). Összedolgozzuk a mascarponet a tejszínnel. Hűtőbe helyezzük.
A mangót krumplihámozóval meghámozzuk és kockákra vágjuk. Fagyasztott málnát használtam, ezért azt szűrőbe helyeztem.
A legalsó piskótára a krém negyedét tesszük, majd szórunk rá bőven gyümölcsöt. Ezt folytatjuk a többi 3 lappal is. Akár azonnal szeletelhető és tálalható.