2011. szeptember 10., szombat

Meggyes-mákos túrótorta


Már néha megmutatkozik az ősz, de azért jövök még egy nyári könnyű gyümölcsös tortával. Ehhez hasonló torta készült a baráti körben 30. szülinapra. Akkor nem írtam fel pontosan az arányokat meg igazán kép sem készült, ezért nemrég újra elkészítettem. Az eredeti példányról facebookra került egy kép. Itt meg lehet nézni. Ezúttal annyiban újítottam, hogy mák is került bele. Egy kevés mák került a kekszalapú tortaalapba és a túrókrémre is szórtam a zselatin alá.


Hozzávalók 16 cm-es tortakeretbe (23-26 cm esetében dupla adagot készítettem):
100 g teljes kiőrlésű keksz
50 g vaj
1 ek mák

200 g meggybefőtt
250 túró
125 g mascarpone
1 activia krémjoghurt (125 g)
1 ek nádcukor
1 zselatinfix

1 ek mák a túrókrémre
1/2 zselatin+60 ml meggyszörp+65 ml víz (zselatin elkészítési módja szerint)


A kekszet összemorzsoljuk vagy ledaráljuk. A vajat megolvasztjuk. Összekeverjük a darált kekszet a mákkal és a vajjal. Tortakeretet a tálaló tányérra helyezzük és belekanalazzuk a tortaalapot. Alaposan belenyomkodjuk, hűtőbe tesszük amíg elkészül a krém.
Botmixer segítségével a túrót csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a joghurtot, mascarponet, cukrot és a zselatinfixet. Végül hozzákeverjük a meggyet.
A kekszes alapra helyezzük, felületét elsimítjuk. Szórunk rá egy evőkanálnyi mákot, majd hűtőbe helyezzük 1-2 órára.
A zselatint a zacskóra írt utasítások szerint elkészítjük, majd a tortára csurgatjuk. Hagyjuk megdermedni szobahőmérsékleten, majd tálalásig hűtőbe helyezzük legalább 2 órára.