2011. szeptember 29., csütörtök

Lemon curd, azaz citromkrém


Nem gyakran készítek főzött krémeket süteményekbe, sőt a vajas krémeket igazán kerülöm. Megszoktam a könnyű joghurtos, túrós esetleg tejszínes verziókat. Ez a lemon curd viszont felülmúlta minden elvárásomat (bár ebben van egy kevés vaj). Nem is értem korábban miért nem készítettem. Talán csak azért nem, mert ugye napjainkban egyre inkább elterjedt, miszerint a citrusfélék héja mennyire mérgező és hogy csak bio daraboknak reszeljük a héját és hát bio gyümölcsöket nem minden zöldséges árul...hát ja mondjuk részben egyet is értek ezzel a mérgező dologgal, csak belegondolva már több mint 20 évet úgy éltem le, hogy édesanyám és nagymamáim a citrom héját belereszelték a sütikbe és bizony az nem volt bio, úgyhogy már dugig van a szervezetem a méreganyaggal...Minden esetre részben próbálok eleget tenni ennek a bio elvárásnak és nem bio citromnak csak a levét használom fel. Ti hogy vagytok ezzel? Milyen citromhéjat használtok? Gondolom kisebb városokban még kevésbé megoldható az, hogy bio citrusféléket kerítsen az ember. Bele is gondoltam, hogy szerintem teljes Beszterce városban nem kapható. Max ha az ember maga termeszt citromot. Apropó saját termés: a nagymamám beoltatott egy citromfát, amit még kisiskolás koromban ültettem el :) akkoriban tanultuk a csiráztatást és bab mellé került citrommag is :) Állítólag 5 év múlva lesz rajta saját citromunk. Már csak az a kérdés, hogyan szállítom majd el a fát Erdélyből Budapestre :)
Vissza a lemon curdhoz. Az angol konyha nekem nem nyerte el a tetszésemet, de ez a desszertjük igazán finom! Magában is kanalazhatjuk, kerülhet sütibe vagy akár mascarponeval keverve is fogyaszthatjuk. Nemsokára hozok olyan recepteket amibe felhasználtam: egyik a lemon curd és málnás macaron másik pedig egy gyümölcssaláta lesz citromkrémmel.
Ez is egy Puffin féle recept. Ő narancsos verziót készített. Nádcukorral készítettem, ezért egy picit több cukor került bele, hogy ne legyen túl savanykás. 




Hozzávalók (kb. 4 dl krém lesz belőle):
2 bio citrom leve és héja
170 g nádcukor
50 g vaj
3 tojás

A citromokat alaposan megmossuk, héját egy lábosba reszeljük, levét belefacsarjuk. Hozzáadjuk a cukrot és a vajat majd lassú tűzön addig kevergetjük, amíg a vaj és cukor elolvad. Levesszük a tűzhelyről. Közben kézi habverővel 3 tojást kissé felverünk. Az eredeti receptben szobahőmérsékletűre kellene hűteni a cukros-vajas-citromos keveréket, de én nem tettem, hanem még langyosan belekerültek a tojások és habverővel kevergetni kezdtem. Visszatettem lassú tűzre és 12-15 percet kevergettem, amíg besűrűsödik a krém. Még át lehet passzírozni a végén, hogy teljesen sima krémet kapjunk, de én nem tettem, mert úgy a reszelt citromhéj is távozott volna. Amíg kihűl érdemes kevergetni, hogy ne keletkezzen rajta hártya. Majd tegyük üvegbe és hűtőbe tároljuk. 1 hétig biztos eláll.