2011. szeptember 20., kedd

Cukormentes vitaminbomba keksz


Most egy kis kekszdömping következik a blogon, követi ezt még néhány, mert az utóbbi időben leginkább a száraz sütiket kívántuk tízóraira vagy uzsonnára, meg hát nem utolsó tényező az sem, hogy legkönnyebben ezt lehet csomagolni. Andrisomnak is bátram beleteszem ezt a laptoptáskájába, nem kell félni, hogy szokás szerint kifolyik valami :))


Nagyon édesszájú olvasóimnak nem való ez a keksz. Inkább olyanok próbálkozzanak vele, akik kevésbé édesszájúak és fontos nekik az egészséges életmód, esetleg cukor nélküli természetes édesség. Friss körtepüré és aszalt gyümölcsök édesítik ezt a kekszet. Sok benne a vitamin, mert használtam hozzá pattogatott amaránt magot, ami igen jó kalcium, vas és magnézium forrás. Emellett még magas fehérjetartalma is van illetve alacsony szénhidráttartalma. Többet itt is olvashattok róla. Teljes értékű gabonákban is gazdag keksz ez, van benne zabpehely és teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készült, valamint szórtam rá egy kevés arany lenmagot. Arany lenmag én úgy tudom tápérték és összetételben kevésbé különbözik a barna fajtától. Vitamin és ásványi anyag tartalma igen magas, fontos omega 3 zsírsav forrás. Nagy mennyiségben viszont nem szabad fogyasztani, talán napi 25 g fölött már mérgező lehet. De hát minden esetben a mértékletesség a fontos.




Hozzávalók:
100 g vaj
1 tojás
1 körte apróra reszelve (pürésítve, nálam kb. 140 g)
50 g zabpehely
3 ek pattogatott amaránt mag (10 g)
1 ek aszalt mangó apróra vágva (25-30 g)
1 ek arany mazsola apróra vágva (25-30 g)
200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
egy kevés arany lenmag

A vajat mikróban megolvasztom, hozzáadom a kissé felvert tojást, körtepürét , zabpelyhet, amaránt magot, aszalt gyümölcsöket, lisztet és homogénre gyúrom. Két téglatestet formálok belőle és lenmagot szórok rá, majd azt kissé belenyomkodom. Folpackba csomagolom és hűtőbe teszem 1 órára. Éles késsel vagy cérnával szeletelem majd sütőpapírra helyezem és előmelegített sütőben 170-180 fokon 13-15 perc alatt aranybarnára sütöm.