2011. augusztus 13., szombat

Mákos parmezános keksz


Már nagyon régen a kipróbálandók közé került Zizi blogjáról ez a keksz, csak mindig elmaradt a sütése. Hát bánom is, hogy sokáig halasztottam, mert nagyon nagyon finom. Sokszor lesz még nálunk ilyen! Az eredeti receptet meg itt találjátok.
Első sütéskor eléggé figyelmetlenül olvastam el Zizi receptjét, így sikerült is a kekszbe beletenni a tojásfehérjét, holott Zizi tisztán leírta, hogy a tojást szétválasztjuk. No de sebaj, úgy is nagyon finom lett, csak a mák rákenéséhez muszáj volt egy újabb tojásfehérjét elhasználnom :) Mivel a fotóalanyok a kissé átalakított recept alapján készültek, ezért azt írom le, az eredeti receptet megtaláljátok fentebb Zizi blogjában.


Hozzávalók kb. 25 darab 4-5 cm átmérőjű kekszhez:
100 g hideg vaj, felkockázva
100 g parmezán sajt reszelve
100 g tönköly fehérliszt
100 g teljeskiörlésű tönkölyliszt
1 db tojás + 1 tojásfehérje
2-4 ek víz
1-2 csipetnyi só
egy kevés őrölt bors
mák


A vajat a lisztekkel elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a kissé felvert 1 tojást, vizet, sót, borsot és parmezánt. Alaposan összegyúrjuk. Osszuk ketté a tésztát és formázzunk belőle két rudat (3-4 cm legyen az átmérő, kb. 15 cm a hossza). A rudakat egy ecset segítségével kenjük meg a tojásfehérjével, majd forgassuk bele a mákba. Folpackba csomagolva tegyük hűtőbe vagy fagyasztóba rövid időre. Egy éles kés vagy cérna segítségével szeleteljük nem túl vékony szeletekre. A cérna azért jó megoldás, mert akkor megmarad a kör alak, nem fog ellaposodni  Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 170-180 fokon 15-20 perc alatt süssük aranybarnára. Kiváló bor mellé.