2011. augusztus 16., kedd

Almatorta


Rengeteg almát kaptunk és mint már nagyon sokszor meséltem nem vagyunk nagy almafogyasztók. Legtöbbször a maradék almát kénytelenek vagyunk kidobni, mert megromlik...nos ennek elkerülése végett valami sütiben vagy sült-főtt formában kerül elfogyasztásra az alma.
Amerikai módra akár upside down cake néven is futhatna, azaz fordított almatorta. Édesanyám sütötte ezt sokszor otthon, igaz ő nem kerek tortaformában. Hogy kicsit kevésbé legyen kalóriadús és cukros ez a torta több cukros alapanyagot is lecseréltem cukormentesre. Így talán egészségesebb is.


Hozzávalók (20 cm-es tortaformába, 6 főre):
100 g darált keksz (pl. győri Korpovit, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot)
50 g vaj

10 kisebb méretű alma (reszelve nálam fél kiló)
1 tk őrölt fahéj
1 csipetnyi őrölt kardamom
1/4 vanília kikapart magjai

3 tojás
3 ek tönkölyliszt
3 ek nádcukor
1/3 foszfátmentes sütőpor (nálam Alnatura)

tálaláshoz tejszínhab


A tepsibe megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a darált kekszet majd elsimítjuk a tepsi teljes felületére.
Az almákat megreszeljük, kicsit kicsavarjuk kézzel a felesleges levet. Összekeverjük a fűszerekkel majd a tepsibe a kekszre helyezzük. 10 percre sütőbe helyezzük (170 fokon), amíg elkészítjük a piskótatésztát.
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a sárgáját majd a liszttel összekevert sütőport. Ráhelyezzük az almára és mehet a sütőbe 45-50 percre. Nálam mérsékelni kell a  hőfokot 160 fokra olyan 20-30 perc elteltével.
Ha a tésztában is lecseréljük a nádcukrot valami cukormentes édesítőre akkor máris teljesen cukormentes süteményünk lesz.
Ha már langyosra hűlt akkor borítjuk ki a tepsiből. Tejszínhabbal kínáljuk.
Tejszínhabból én friss habtejszínt szoktam vásárolni és habszifonban készíteni. Ezt azért tartom jó megoldásnak, mert nem kell cukrot hozzáadni, mégis édeskés lesz a tejszínhab a dinitrogén-oxid gáztól, ami a habszifonba kerül. Nekem nem volt korábban habszifonom, de mindig csodáltam anyósomnál a szép régi darabokat. Aztán nagy örömömre meg is kaptam egyiket :) Ezt itt. Döbbenet, hogy a mai dizájnos darabok egész komoly összegekért kaphatóak...kár, mert tényleg sokkal környezetvédőbb megoldás ez, mint az eldobható százával megvásárolt műanyag tejszínhabpalackok.