2011. július 3., vasárnap

Vaníliás teasütemény sárgadinnye fagyival, mentával és löttyintésnyi juharsziruppal


Ilyen őszi időben nem a legideálisabb fagyit készíteni, de mivel már lejárt a VKF határideje, ezért nem akartam tovább halasztani. Hogy mit készítsek azt már régen tudtam, csak az időjárás sosem akart kedvemben járni. Sebaj csakazértis ma fagyit ettünk! A vaníliás teasüteményeket még tegnap megsütöttem. Tökéletes kiegészítője lett a fagyinak.


Reni ennek a fordulónak a háziasszonya és a meleg nyárhoz hűen "Heves jeges!" témát hirdetett. A fene sem gondolta, hogy határidőre kicsit több mint 10 fok lesz odakint :(


Sárgadinnye és én régen nem voltunk barátok. De aztán az idei nyáron nagyon megkedveltem, ezért eldöntöttem ez lesz a fő alapanyag ebben a fogásban. Tudom ez az a gyümölcs, ami a nagyközönséget nagyon megosztja. Úgy tudom maga Reni sem kedveli. De azért remélem lesz olyan olvasó, aki hozzám hasonlóan szereti ezt a gyümölcsöt. Az igazság az, hogy azért kedveltem meg, mert még sose lőttünk mellé vele. Minden egyes megvásárolt darab mézédes volt! Ugyanezt görögdinnyéről nem mondhatom el, ki is ábrándultam belőle :(

Hozzávalók 300 ml fagyihoz:
200 g sárgadinnye
100 g görög joghurt
25 g reszelt sárgadinnye.


A 200 g sárgadinnyét botmixerrel pürésítem, hozzáadom a görög joghurtot majd a maradék reszelt sárgadinnyét. A reszelt gyümölcstől kicsit darabosabb lesz a fagylaltunk. Dobozba öntjük és irány a fagyasztó. Félóránként botmixerrel átdolgozzuk. Ez azért fontos, hogy ne szilánkosra fagyjon. A műveletet 4-5 alkalommal ismételjük. Aki fagyigéppel rendelkezik annak könnyebb dolga van, az helyettesíti az állandó kevergetést.


Hideg időhöz képest villámgyorsan olvadt a fagyi! :) 


Hozzávalók 12 db vaníliás teasüteményhez:
60 g puha vaj
110 g nádcukor
1/2 vaníliarúd kikapart magjai
1 tojás
65 g tejföl
30 ml tej
75 g liszt
25 g őrölt mandula
1/4 sütőpor


A vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a vanília kikapart magjait, majd a tojást is alaposan robotgéppel eldolgozzuk. Hozzáadjuk a tejfölt és tejet is. A száraz alapanyagokat (liszt, mandula, sütőpor) egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a folyékony tésztánkhoz. 165-170 fokon légkeveréses sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük.


Tálaláshoz szükséges: mentalevelek, néhány sárgadinnye szeletke, juharszirup.