2011. június 2., csütörtök

Couscous fenyőmaggal, aszalt barackkal, mazsolával és friss korianderrel


Az összes köret közül nálam a couscous egyik favorit. Egyrészt mert nagyon gyorsan megfő másrészt mert puha és ízletes. Összesen 1-2 percet kell főzni, utána már csak fedő alatt várni kell 5-10 percet és máris lehet tálalni. Készült már nálunk rengeteg verzió, szinte minden passzol bele. De ennyire ízgazdagot még sose mertem készíteni. 


A Good Food egyik nyári számában ajánlanak egy hasonlót előételnek vagy könnyű vacsorának. Kicsit tartottam tőle, hogy a túlságosan sokszínű ízek vajon hogyan harmonizálnak, de azt kell mondjam megérte kipróbálni!


Hozzávalók 1 főre (előételnek 2 főre):
50 g couscous
125 ml zöldségalaplé (vagy víz)
1 ek fenyőmag
1 db aszalt sárgabarack
néhány szál friss koriander levelei
1 tk mazsola
1 szelet lime (vagy citrom) leve
1/2 ek extraszűz olívaolaj
1-2 csipetnyi só


A couscous nagyon gyorsan elkészül, hiszen ha frissen forralt vizet (alaplevet) öntünk rá, akkor már csak 5-10 percet várni kell amíg megszívja magát és megpuhul. Én az alaplevet és couscous-t együtt forraltam fel, majd elzártam a tüzet és fedő alatt állni hagytam. Sóztam, hozzáadtam a kissé megpirított fenyőmagot (mikróban vagy serpenyőben pirítom), apróra vágott aszalt barackot és a mazsolát. Belecsurgatom a lime levét, olívaolajat, majd alaposan összekeverem. Végül beleszórom a koriander leveleket. Langyosan, de akár hidegen is tálalhatjuk. Én párolt hal mellé ettem, de akár egymagában is igen gazdag ízű vacsora lehet.


ötlet: Good Food