2011. június 18., szombat

Banános-mazsolás tótágas torta


Barátnőm kérésére készült ez a torta 30. szülinapra a baráti körben. Az ünnepelt kedvenc tortája, úgy láttam örült neki és ízlett is a társaságnak :)

Hozzávalók (26 cm-es kapcsos tortaformába):
Karamellízalt gyümölcsréteghez:
90 g vaj
300 g nádcukor (barna)
1 citrom leve
2 ek víz
5 banán (kevésbé érett)
1 bögre aprított dió
1 bögre mazsola
Torta:
260 g vaj
260 g nádcukor
4 tojás
1 bögre tejföl
400 g finomliszt
2 tk sütőpor (1 zacskó)
2 tk őrölt gyömbér
2 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szerecsendió

tálaláshoz sűrű tejföl vagy tejszínhab

A kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, majd zárjuk rá az oldalát. A tortaformát érdemes nagyobb tepsibe helyezni sütéskor, mert 1-2 csepp kifolyhat sülés közben a folyékony karamellből.
Egy serpenyőben olvasszuk meg a 90 g vajat, szórjuk bele a 300 g cukrot, adjuk hozzá a citromlevet és a vizet majd forraljuk amíg a szirup aranybarna lesz (5-10 perc). Daraboljuk fel a banánt vastagabb szeletekre, majd a dióval és mazsolával együtt adjuk a karamellhez. Néhány perc főzés után zárjuk el a tüzet és kanalazzuk a tortaformába a keveréket.
Elkészítjük a tortalapot is: A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Minden tojást alaposan elkeverünk a mixerrel. Adjuk hozzá a tejfölt. A száraz összetevőket (liszt, sütőpor, fűszerek) egy külön tálban keverjük össze, majd adjuk a vajas-tojásos részhez. Viszonylag sűrű tészta lesz az eredmény ezt kanalazzuk a karamellízalt banánra a tortaformában. 180 fokon (légkeverésesben 165-170 fok) 60-75 percig sütjük, amíg a teteje visszaugrik ha benyomjuk a közepét.
Ha kivesszük a sütőből 10-15 percet hagyjuk még a formában, majd az oldalát egy szilikon spatula segítségével óvatosan válasszuk el a tortaformától. Tálaló tányérra fejjel lefele fordítsuk meg, így már a karamellízalt réteg a torta tetején lesz. Érdemes a tortaforma oldalát addig rajta hagyni amíg teljesen kihűl a torta.

Recept forrása: Nagy süteményeskönyv