2011. április 26., kedd

Whoopie pies façon Oreo . . . vagy valami hasonló


Nem más ez mint egy keksz-szendvics. A whoopie pie a cupcake és macaronok mellett éli fénykorát. A receptet egy francia gasztromagazinban (Gala Gourmand) találtam. Még amikor megláttam biztos voltam benne, hogy ezt ki fogom próbálni, mert nagyon szeretem az Oreo kekszet. És tényleg nagyon finom lett, olyan puha, omlós és extra kakaós. Már többször is megsütöttem, töltelékben variáltam mindig.

Hozzávalók:
40 g vaj
70 g nádcukor
50 ml tej
2 tojás
vanília
csipetnyi só
120 g liszt
1/2 sütőpor
25 g holland kakaópor (20%)

A vajat mikróban megolvasztjuk. Hozzáadjuk a cukrot, tejet és a tojást. Mixerrel habosra keverjük. Egy kevés vaníliát adunk hozzá és csipetnyi sót. Külön tálban a száraz anyagokat összekeverjük (liszt, sütőpor és kakaó). Érdemes szitálni. A folyékonyhoz adjuk a száraz anyagokat. Gépi mixerrel alaposan összedolgozzuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk (teáskanálnyi kupacok - 20 darab mini whoopie pie lesz belőle), vagy habzsákból köröket nyomunk (akárcsak a macaronok esetében). Én utóbbit választottam. 175 fokon 13 perc alatt megsütjük.

Az eredeti receptben tojásfehérjés-vajas krémet ajánl tölteléknek. Én kicsit tartok a nyers tojásfehérjétől, főleg meleg időben. Volt amikor mascarpone krém készült bele, vagy egyszerű vaníliás-vajas krém. Ezúttal pillecukorral töltöttem.

A már megsült sütemény egyik felére egy szelet pillecukrot helyezünk (henger alakú fehér pillecukrot 3-4 milliméteres szeletekre vágtam, Lidlben kapható). 10-12 mp-re mikrózzuk, amint kétszeresére nőtt kivesszük és a másik fél süteményt rányomjuk.

Ideális sütemény ez a reggeli tea vagy kávé mellé.