2011. április 13., szerda

Túró Rudi torta


Ha jól emlékszem az első találkozásom a túró rudi tortával Puffinnál volt. Régóta tervezem, hogy sütök valami hasonlót, de valahogy mindig elmaradt. Most itt volt a csodálatos alkalom.
Szívem szerint felturbóztam volna a tortát egy gyümölcsréteggel vagy karamellával, de tartottam tőle, mert az ünnepelt a gyümölcsöt nem szereti sütiben, karamelláról meg nem volt tapasztalatunk. Így lett ez egy szűz túró rudi torta. Minimalista, de finom! :)


Hozzávalók (23 cm-es kapcsos tortaformába):

Tortalap (brownie):
70 g étcsokoládé
100 g vaj
1 ek kakaó
140 g cukor
2 tojás
70 g liszt
1-2 csipet só

Töltelék:
500 g túró
150 ml habtejszín
2 púpozott ek méz
1 zacskó zselatinfix

Csokibevonat:
50 ml tejszín
130 g étcsokoládé

Tortalap: A korábban leírt brownie 2/3át sütöttem meg. Egy nagyobb lábosban a vajat és csokit megolvasztjuk. Hozzáadjuk a cukrot és kakaót. Külön tálkában mixerrel kissé felverjük a tojásokat. Hozzáadjuk a csokihoz. Gépi mixerrel alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és sót. Végig mixerrel dolgozunk. 23 centiméter átmérőjű tortaformába öntjük és 175 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

Amíg a tortalap kihűl elkészítjük a krémet. A tejszínt felverjük. A túrót botmixerrel krémesítjük. Összekeverjük a túrót és tejszínhabot, hozzáadjuk a mézet és a végén a zselatinfixet is. Botmixerrel vagy gépi habverővel dolgozunk.

Fontos, hogy a tortalap kapcsos tortaformában készüljön. A hideg tortalapra rákanalazzuk a krémet és egyenletesen eloszlatjuk. Néhány órára hűtőbe tesszük.

Elkészítjük a csokimázat. A tejszínt felforraljuk, majd hozzáadjuk a csokit és alaposan kevergetjük, amíg a csoki is elolvad. Gyorsan a tortára csurgatjuk. visszahelyezzük a tortát egy kevés időre a hűtőbe.