2011. április 18., hétfő

Minek nevezzelek? Répatorta vagy muroktorta? :)


Ha Erdélyben Besztercén jártok, akkor kerüljétek a sárgarépa szót, mert senki nem fogja érteni mit akartok :) Azaz érteni fogják, csak nem használják. Én úgy nőttem fel, hogy murok volt a levesben és egyéb finom fogásban. És sose ettünk otthon répatortát. Nem tudom mások a környéken ették-e, de mi biztos nem. Csak azóta sütöm, amióta Budapesten élünk. No de elég is a nosztalgiából, itt sárgarépa van és legalább magyar termék, szóval elégedettek vagyunk :)
Igazi húsvéti desszert ez, nagyon eteti magát. Mi hétvégén nagyon sokat ettünk belőle :) Korábban egyéb receptek alapján sütöttem, de messze nem voltak ilyen finomak mint ez. Rachel Allen receptje alapján készült, annyiban változtattam, hogy kihagytam belőle a mazsolát, mert párom így kérte, illetve egy vaníliás-mascarpone krémet készítettem rá.

Meghívok Mindenkit egy virtuális tortázásra :)


Hozzávalók (20 cm átmérőjű tortaformába):
2 tojás
200 g nádcukor
140 ml olaj
csipetnyi só
1 kk őrölt fahéj
csipetnyi őrölt szerecsendió
csipetnyi őrölt gyömbér ( legjobb ha friss gyömbért használunk)
75 g darált dió
300 g apróra reszelt sárgarépa
(100 g mazsola - én kihagytam)
1/2 tk szódabikarbóna
180 g liszt

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat, sót, fűszereket. Továbbra is gépi mixerrel dolgozva hozzáadjuk a darált diót, az apróra reszelt répát,  lisztet és a szódabikarbónát.
150 fokos sütőben 70-75 perc alatt aranybarnára sütjük. Fontos, hogy alacsony hőmérsékleten sokáig süssük. Sütés után további 5 percre a tepsiben hagyjuk, majd kivesszük a formából.

Vaníliás mascarpone krémet készítettem hozzá: 100 ml habtejszínt kemény habbá verjük, adunk hozzá 1-2 tk nádcukrot, 1 kk habfixálót, 1 evőkanálnyi mascarponet és vanília kivonatot bőven.


Forrás: Rachel Allen