2011. április 12., kedd

Garnéla, grillezett cukkini és medvehagymás couscous


Az igazság az, hogy nem vagyok nagy tengeri herkentyű fogyasztó. Még akkor is ha tengerparton nyaralunk kevésbé vagyok hajlandó ilyesmit enni, maximum megkóstolom a páromét. Inkább halat szoktam rendelni. De volt egy emlékezetes alkalom, amikor barátnőmnél El Vendrellben (Barcelonától délre) nagyon finom garnélát ettünk.


A hétvégén Metroba keveredtünk. Nem rendelkezünk kártyával így kicsit tartottunk tőle, hogy nem jutunk be. De kellemesen csalódtunk, mert egészségpénztári kártyával adnak kártyát magánszemélyeknek is :) Aztán beszabadultunk a halaspulthoz. Hát mondanom se kell ég és föld ami ott és a többi nagy bevásárlóközpontban van. Hoztunk garnélát meg lazacot is.

Párom kérésére nem bonyolítottam túl a garnélasütést. Most tudtam meg, hogy ha rózsaszín a garnéla, akkor az azt jelenti már főve van, az átlátszó szürkés színű lenne a teljesen nyers darab. Amúgy méret szerint árulják őket, vannak teljesen picik meg egész méretesek is.

Hozzávalók 2 főre:
350 g garnéla
2 gerezd fokhagyma
1-2 ek vaj
2 szál petrezselyem
1/2 citrom

A fokhagymát és petrezselymet apróra vágjuk. Egy serpenyőbe tesszük a vajat, aprított fokhagymát és petrezselymet. Hozzáadjuk a citrommal meglocsolt garnélát, sózzuk majd néhány percig sütjük. Le is fedhetjük. Nem szabad sokáig sütni, mert akkor gumiszerű lesz a hús. Páncéllal együtt tálaljuk, fogyasztáskor a páncélt el kell távolítani.


Grillezett cukkini:
2 főre 3 kisebb cukkinit vágtam vékony hosszanti szeletekre és zöldség-grillfűszerrel megszórtam. Rácson sütöttem.

Medvehagymás couscous:
150 g couscoust 1 ek olajon 1-2 percig pirítom. Hozzáadok 3-4 levél medvehagymát apróra vágva (vagy medvehagyma pestot), felöntöm zöldségalaplével, sózom, lefedem és 2-3 percig főzőm majd elzárom a tüzet és negyedórát fedő alatt pihentetem, ha szükséges adok hozzá további alaplevet. Ha jól megszívta magát akkor kellemesen megpuhult.