2011. március 10., csütörtök

Vitamindús saláta, avagy egy könnyű ebéd


Kissé eltűntem a héten. Az este érkeztem haza a brüsszeli útról. Nagyon jó volt és sok finomságot ettem. Nem az utazás és kaja volt az elsődleges cél, hanem egy céges tanfolyam. Ilyenkor néhány napig a reptér-hotel-iroda háromszögbe vagyunk zárva :) Még jó, hogy magánúton láttam már Brüsszelt, mert az elmúlt 2 céges úton nem volt arra idő. Szóval nem szabad irigyelni, van ennek rossz oldala is! De az isteni macaronok, kecskesajt, maracuja crème brûlée és málnás kacsamell miatt lehet ám irigykedni is :)
A saláta amivel most jövök még az elmúlt héten készült. Bekukkantottam a hűtőbe és elővettem mindent ami salátába használható. Friss ruccola és jégsaláta lett az ebédem alapja, de került hozzá egyéb finom falat is. Ezúttal egyszemélyes recept.


Hozzávalók:
1 maréknyi jégsaláta és ruccola
1-2 eper
1 szelet chilis gouda sajt
4-5 fekete magozott olajbogyó
1 kk. pattogatott amaránt mag
1 tk. főtt adzuki bab
olívaolaj
Maldon só
frissen őrölt bors (vegyeset használtam, amiben 5 féle bors van: fehér, zöld, fekete, rózsa és szegfűbors)
tálaláskor rozskenyér

A salátát, ruccolát alaposan megmossuk és salátacentrifugában megszárítjuk. Én korábban nem használtam saláta keverőtálat, de megéri, mert ha valami öntet kerül a salátára akkor nem lesz vizes, hanem tényleg az öntet és saláta ízét tudjuk élvezni. Még korábban Maki ecsetelte nekünk a késtechnika órán, hogy mennyire fontos a salátát és a zöldfűszereket is megszárítani felhasználás előtt. Nos én a legegyszerűbb centrifugára tettem szert Ikeában. Belinkeltem, hátha valakinek hasznos lesz :)
A salátát kisebb darabokra szedjük, a megmosott epret felszeleteljük, sajtot is kisebb darabokra vágjuk, olajbogyót szeleteljük. Az összes hozzávalót egy tálban összekeverjük, adunk hozzá egy kevés extraszűz olívaolajat, megszórjuk Maldon sóval és kerül rá egy kevés frissen őrölt bors. A Maldon só is külön említésre méltó. A linkre kattintva olvashattok róla a Gasztrotippen és még sok egyéb sóról. A pattogatott amaránt mag is fontos a kiegyensúlyozott táplálkozásban, hiszen magas a kalcium, magnézium és vas tartalma. Egyszerű boltokban is kapható már, én a sarki reálban vettem. Nem utolsó sorban az adzuki bab is kiemelendő, hiszen koleszterincsökkentő, inzulinszabályozó, vérnyomásszabályzó és szíverősítő.


A Játék a bonbonformáért még tart, ha játszani szeretnél akkor a korábbi bejegyzésnél hagyj megjegyzést, vagy látogass el a Facebookra és ott írj. Ha mindkét helyen írsz, akkor nagyobb eséllyel indulsz :-)