2011. február 10., csütörtök

Rakott kelkáposzta


Anyósomnál ettem először rakott kelt, nekem nagyon ízlett. Nem vagyok rakott vagy töltött káposzta kedvelő, de a rakott kel az bármikor jöhet. Édesanyám sose készítette otthon, mert nem volt és még most sincs kelkáposzta azon a vidéken ahol ők élnek. Anyósom többnyire kockára vágott hússal szokta készíteni, én változóan, van hogy kockára vágott, de van hogy darált hússal.


Hozzávalók 6-8 főre:
500 g pulyka darált hús
1 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
2 evőkanál olívaolaj
2-3 gerezd fokhagyma
1- 2 csipetnyi fehér őrölt bors
1 ek. Fűszerpaprika
100 g rizs (én kifejezetten töltött ételekbe való rizst szoktam használni, 14-16 percig kell főzni)
1 közepes kelkáposzta
1 nagy doboz tejföl, vagy ízlés szerint több
tálaláskor tejföl és pirított napraforgómag

Az apróra vágott fokhagymát olajon fonnyasztjuk 1-2 percet, hozzáadjuk a húst, megszórjuk sóval és borssal. 5-10 percig sütjük, néha adunk hozzá egy kevés vizet ha szükséges. Hozzáadom a rizst és vizet öntök rá. Nagyjából 15 percet főzöm. Amikor a hús-rizs már készen van hozzáadjuk az őrölt paprikát.
A kelkáposztát leveleire szedjük, alaposan megmossuk, kivágjuk a nagyon kemény részeket a levélből, majd sós vízben forrázzuk néhány percig a leveleket (én szinte teljesen meg szoktam főzni).
Olajjal kikent tepsibe előbb kelkáposzta réteget helyezünk, rá a rizses-húst majd öntünk rá tejfölt és újra kezdjük a kelkáposzta réteggel. Tetejére is kelkáposzta kerüljön és a maradék tejfölt kenjük rá. Sütéskor akár reszelt sajtot is tehetünk rá (ezúttal én nem tettem). 180 fokon 30-40 percet sütjük. Előszőr lefedve szoktam sütni, a végén pedig grillfokozaton rá szoktam pirítani
Tálaláskor tejfölt és napraforgómagot szórtam rá. A legjobb ha összeértek az ízek, azaz másnap.