2011. január 27., csütörtök

Narancsos sütemény kávéhabbal: Boldog blogszülinapot Dolce Vita!


Hűha már majdnem lemaradtam erről a buliról, pedig nem szokásom, általában pontosan, időben szoktam érkezni. Szóval történt az, hogy Dolce Vita blogszülinapja alkalmával egy játékot hirdetett meg. Kávés desszertek készítése volta a feladat. Hát ezzel a narancsos-kávéhabos süteménnyel megyek erre a virtuális bulira. Remélem mindenkinek ízleni fog, főként az ünnepeltnek! :)))

Narancsos sütemény (hozzávalók kb.15 darabhoz):
2 tojás
csipetnyi só
4 ek. cukor
40 g puha vaj
1/2 kk. sütőpor
8 ek. narancslé ( kisebb narancs leve)
4 ek. liszt

A sütőt 175 fokra előmelegítem. A tojásfehérjéket a sóval kemény habbá verem. A tojás sárgákat cukorral habosra keverem, hozzáadom a puha vajat, narancslevet, sütőport és beleszitálom a lisztet. Végig gépi habverővel dolgozom. Majd kézi habverővel nagyon óvatosan beledolgozom a tojáshabot. Téglalap alakú szilikon formában sütöm 25-30 percet.


Kávéhab:
100 ml habtejszín
1 tojás
7 tk. cukor
1 tk. instant kávé

Amíg a narancsos sütemény sül elkészítem a kávéhabot. A habtejszínt felverem, hűtőbe teszem. A tojást szétválasztom, a fehérjét 3 teáskanálnyi cukorral kemény habbár verem, felhasználásig azt is hűtőbe teszem. a tojás sárgáját 4 teáskanálnyi cukorral, gépi habverővel alaposan kikeverem. Gőz fölé állítom és addig keverem egy spatula segítségével amíg a cukor teljesen elolvad. Hagyom egy keveset hűlni, közben kevergetem, majd hozzáadok 1 teáskanálnyi kávét. Végül óvatosan a tejszínhabbal és tojáshabbal összekeverem. Néhány órára hűtőbe teszem. Csak tálaláskor kerül a süteményre.

Narancsos vajkaramella:
6 ek. cukor
50 g vaj
2 narancs 

A narancsokat úgy hámozom meg, hogy a gerezdekről is eltávolítom a hártyát. A cukrot lassú tűzön karamellizálom, majd hozzáadom a vajat és a narancsot. Állandó kevergetés mellett főzőm amíg egy picit besűrűsödik, illetve a narancs teljesen rostjaira esik.

Tálaláskor a süteményre kávéhabot és narancsos vajkaramellát teszek.