2011. január 3., hétfő

Mintás keksz



Hát el sem hiszem, így az év első munkanapján a karácsonyi sütik végére érek. Ezt a citromos-vaníliás kekszet már többször sütöttem az elmúlt hónapban. Van gyorsabb, de van nagyon macerás verziója is. Két színnel dolgoztam eddig, de lehet ezt tovább variálni ha időnk engedi, millió mintát ki lehet találni. A jól ismert sakk mintás keksz ötlete alapján kezdtem el egyéb mintákat gyártani.
A leggyorsabb megoldás a csiga-keksz, ez készült Karácsonyra narancs színben. Ebben a kekszben az a különleges hogy a belsejében is minta van, nem csak a felületét színezem.



Hozzávalók (30-40 darabhoz, mérettől függően):
200 g vaj
200 g cukor (nádcukor)
1 tojás
350 liszt (ha túl puha akkor tegyünk még 1-2 evőkanállal, tojás méretétől függ)
vanília
csipetnyi só
1 tk. sütopor, 1/2 tk. szódabikarbóna 
1 citrom reszelt héja

A vajat megolvasztom, hozzáadom a cukrot és a tojást. Mixerrel habosra keverem. Beleteszem a sót, vaníliát, citromhéjat, sütőport és szódabikarbónát, végül hozzáadom a lisztet is.
Egy puha, kevésbé tapadós masszánk lesz. A csiga mintához a tészta kevesebb mint felét színezzük narancssárgára por ételfestékkel. Tegyük 30-40 percre hűtőbe mindkét tésztát, hogy könnyebben dolgozzunk vele.
2 folpack között érdemes a tésztát nyújtani, így nem kell lisztezni és nem fog semmihez tapadni. Nyújtsuk azonos méretű téglalapra mindkét színű tésztánkat (kb. fél cm vastagra).
Tegyük egymásra a két színű tésztalapot és a téglalap hosszabbik oldalánál kezdve csigaszerűen csavarjuk fel nagyon szorosan. Egy hengert kapunk. Ezt a hengert fogjuk szeletelni. Ha nagyon nagy az átmérője akkor nyugodtan sodorjuk egy picit, azzal is rásegítünk, hogy a két színű tészta jobban összeálljon. Tegyük újból hűtőbe legalább negyed órára.
Fél-egy centiméteres szeleteket vágunk cérna segítségével. Sose késsel vágjuk, mert az ellaposítja és nem lesz szép a mintánk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 175 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
Nagyon sokáig eláll, kiváló reggeli tea vagy kávé mellé.



Nos még december elején kísérleteztem virág mintával is. Anno még nem akartam feltenni, mert gondoltam lesz ebből karácsonyi keksz. Végül a sok macaron és bonbon mellett, már csak csigára futotta.
Van még mit tökéletesíteni a technikán, hiszen néhol sejtekhez jobban hasonlít ez, mint virághoz, de egy kis jóindulattal nevezhetjük virágnak :)


Az alapötlet ugyanaz mint a sakk mintás keksznél, hogy adott hengerekkel dolgozom és végül egy külső burokba helyezem. A virágnak 5 szirma van, tehát 5 henger készült, amit vékony narancssárga burokkal vontam be. Középre egy alapszínű henger került, köré az 5 darab narancssárgával bevont. És mielőtt a külső burok rákerült volna a szirmoknál kis háromszög alakú ékekkel javítottam a mintát. Végül egy nagy hengerbe sodortam és jöhetett a szeletelés.


Ötlet innen és innen.

És ne feledjétek a nyereményjátékot. Január 20-án sorsolok a rendszeres olvasók és a Facebook oldalam kedvelői közül.