2010. december 22., szerda

Tejkaramellás, diós csokitorta


Az elmúlt napokban már kettőt is sütöttem ebből, mert annyira finom lett. Először négyzetes tepsiben sütöttem, mert hosszú útra vittem, tegnap meg kollégáknak kerek formában. Talán a kerek forma annyiból lett tökéletesebb, hogy kisebb volt és így magasabb lett a sütemény.


Hozzávalók (20 centiméteres tortaformába):
100 g olvasztott vaj (10 mp-re mikróba teszem)
175 g cukor ( a legjobb a nádcukor)
2 tojás
100 g tejföl
80 ml tej
vanília, csipetnyi só
fél sütőpor
4-5 ek. kakaó
150 g liszt + 40 g graham liszt

Az olvasztott vajhoz adjuk a cukrot és tojásokat, mixerrel habosra verjük. Beletesszük a vaníliát ízlés szerint és egy csipetnyi sót. Hozzáadjuk a tejfölt és tejet, majd a sütőport. Én általában a folyékony hozzávalókkal szoktam összekeverni a sütőport, de lehet akár a liszteshez is adagolni. Végül a kakaót és liszteket is hozzáadom és csomómentesre keverem mixerrel. Viszonylag sűrű, de azért még folyékony tésztánk lesz. 175 fokon fél órát sütöm.


A tejkaramella receptje itt található. Igazán a tejszín és tej mennyisége rugalmas, függ tőle a főzési idő. Ha sok folyadékot teszünk értelemszerűen tovább kell főzni amíg sűrű lesz. A diót felaprítottam és 20-30 mp-re mikróba tettem, ezzel kicsit kiszárítottam és ropogósabb lett.