2010. december 5., vasárnap

Egy bőséges erdélyi reggeli

A gombamártás puliszkával (polentával) gyakori reggeli volt nálunk. Most is ha hazamegyünk sokszor készíti ezt anyum. Azt kell mondjam erdélyi létemre nagyon ritkán főzök itt puliszkát. Vagy ha főzöm is, akkor sem klasszikusan, hanem zöldfűszerekkel megbolondítva, vagy édesen tejjel főzve (akárcsak a tejbegrízt).
De ezúttal lett egy klasszikus, nem hagytam a csábításnak, pedig nagyon adta volna magát, hogy legalább grillezzem a puliszkát :)


Gombamártás (4 főre):
500 g csiperkegomba
1 kisebb fej vöröshagyma
egy csokor petrezselyem
só/bors
2-3 evőkanálnyi olaj
2 dl tejföl
1 evőkanál liszt vagy keményítő (én burgonyakeményítőt használtam)

A gombát megtisztítom és kisebb szeletekre vágom. A hagymát apróra kockázom. Olajon átsütöm a hagymát és pár percig a gombát is, majd felöntöm vízzel. Hozzáadom a petrezselymet, sót és borsot (fehér őrölt borsot használtam). Néha kevergetem és teljesen megfőzöm a gombát (kb. 15-20perc). Közben néha egy kevés vízzel felöntöm, hogy ne égjen oda. Biztos az alapleves megoldás a tökéletes, de otthon mindig vízzel készült, ezért én sem változtattam rajta. Amikor már megfőtt a gomba leveszem a tűzről (kb. annyi folyadék legyen rajta, hogy ellepje a gombát). A tejfölt és keményítőt/ lisztet összekeverem és hozzáadom a gombához. Visszateszem lassú tűzre és felforralom 1-2 perc alatt.

Puliszka:
350-400 g kukoricadara
víz

A vizet odateszem forrni, de én még forrás előtt bele szoktam tenni a kukoricadarát, mert így könnyebben csomómentesre tudom keverni. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett megfőzöm. Néha adni kell hozzá egy kevés vizet.
A csillag formázáshoz: Egy tepsibe folpackot teszünk és vékonyan beleöntöm a puliszkát, amint kihűl formára vágom.