2010. november 29., hétfő

Keksz szalámi és panna cotta

Már megint egy nosztalgiázós bejegyzés következik. Ahogy közeledik a Karácsony egyre több olyan étel jut eszembe amiket Otthon az ünnep alatt eszünk (vagy ettünk anno), viszont én sose készítettem el. Újabb várkudui ízről van szó, a keksz szalámiról. Ha jól emlékszem, akkor bátyám kedvence volt ez, persze én is szerettem nagyon. Mama mindig ezzel várt Karácsonyra minket.


A múlt héten történt az is, hogy a Csak a Puffin blog szerzője egy játékot hirdetett meg facebookos oldalán. Többször volt már ilyen, mindig hétfőre várja a képeket és recepteket. Ezúttal keksz vagy kekszes recept a téma. Gondoltam vágjak bele, elvégre ez egy alaprecept!


Első próbálkozás volt ez. A családi receptet ezúttal pontosan követtem, kivétel a háztartási keksz, inkább zabkekszet használtam. Negyed adagot készítettem, így egy viszonylag kisebb méretű szalámi készült.


Hozzávalók (teljes adaghoz):
500 g cukor
100 ml víz
250 g vaj vagy margarin
4 evőkanál kakaó
400 g keksz (zabkekszet használtam), darabokra törve
150 g apróra vágott dió (mikróban fél percig szárítom, ettől ropogós lesz)

A vizet és cukrot felforraljuk (fontos, hogy a cukor elolvadjon). Majd hozzáadjuk a vajat vagy a margarint. Amint elolvad a vaj hozzáadjuk a kakaót, kekszet és a diót. Celofán vagy folpackban szalámi rudat formálunk belőle. Ha kihűl szeleteljük.



De az az igazság, hogy nem hagyott nyugodni, hogy ez csak egy klasszikus desszert. Gondoltam mi lenne ha az olasz Panna cotta-ba tennék a keksz szalámiból...

Panna cotta hozzávalók (4 főre, kb.100 ml/pohár):
250 ml habtejszín (30%-os)
125 ml tej
5 gramm zselatin
2 evőkanál cukor.
2-3 szelet keksz szalámi
vanília

A tejet, zselatint és vaníliát csomómentesre keverem. A habtejszínt és cukrot felforralom, hozzáadom a tejes keveréket és 1 percig forralom lassú tűznél. Majd néha belekeverek és picit lehűtöm. Még mielőtt megszilárdul poharakba öntöm, helyenként keksz szalámi darabokat tettem bele. Néhány órára vagy akár éjszakára hűtőbe teszem.