2010. november 26., péntek

A gyerekkor íze egy kis csavarral

Mostanában kezdtem el felkutatni azokat a recepteket, amiket anyum vagy a nagymamák sütöttek nekem régen Otthon. Édesanyám gyakran küldi el nekem e-mailen, aztán telefonon további tanácsokat kérek, hogy pontosan kövessem az instrukciókat. Viszont be kell vallanom, hogy nem szeretem egy az egyben reprodukálni őket, hanem szeretem ha van benne egy kis csavar, különlegesség.

A várkudui mama sütötte gyakran nekünk a Habos-almást, amikor nyaranta nála voltunk, Ő tepsiben 2 lap közé tette az almát és tetejére a tojáshabot.


Hozzávalók (20*23 cm tepsibe vagy 12 muffin formába):

Alma:
600-700 g reszelt alma (5-6 alma)
fahéj, gyömbér, kardamom (őrölt)
2-3 evőkanál cukor.

Az reszelt almát ízlés szerint fűszerezzük fahéj, gyömbér és kardamommal. Én túlsúlyban fahéjt teszek és egy késhegynyi gyömbért és kardamomt. Hozzáadok 2-3 evőkanál cukrot és 5-10 percig lassú tűznél párolom.



Tészta:
2 tojássárga
5 evőkanál cukor
3 evőkanál olaj
8 evőkanál tej
13-15 evőkanál liszt
1/2 sütőpor

Ha lehet olyan tojást válasszunk aminek nagy a sárgája. A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, elég tapadós a tészta, ezért gyakran kell a kezünket lisztezni. Én ezúttal muffin formában sütöttem, így 3 különböző méretű pohárral szaggattam ki a tésztát (végülis 3 lapom lett egy muffinban). Minden tészta réteg közé tettem az almából. A tetejét villával szurkáljuk meg, hogy ne púposodjon fel a tésztánk.
Amennyiben tepsiben sütjük, 2 lapra lesz elég ez a tészta, közé kerüljön az alma.
160-170 fokon kb. 20 percig sütöm. Muffinformából kiborítom és amíg hűl elkészítem a tojáshabot.



Tojáshab:
2 tojásfehérje
175-200 g porcukor

A tojásfehérjét és porcukrot gőz fölött kemény habbá verem. Habzsákba (zacskóba) teszem a habot és a sütemények tetejére nyomom. Fahéjjal megszórom a habot, majd visszateszem 100-120 fokon 5 percre a sütőbe, hogy a hab egy picit átsüljön.