2010. november 13., szombat

Citromos shortbread

Valamikor nyár elején sütöttem ezt a shortbreadet. Nagyon közeli barátoknak készült, sőt inkább azt mondanám már családnak, hiszen esküvőnkön tanúk/ násznagyok voltak. Reptérre vittem nekik amikor hazalátogattak Kanadából. Olyan jó lenne, ha közelebb laknának...
Másrészt meg számomra azért fontos ez a shortbread, mert akkoriban kezdtem el kicsit komponáltabb képeket kattintani és akkor ez nagyon tetszett nekem. Még mindig bőven van mit fejlődni ezen a téren, de hát teszek amit lehet egy kompakt géppel :)


A shortbread, azaz szó szerint rövid kenyér, egy nagyon egyszerű aprósütemény. Kell hozzá vaj, cukor és liszt. A receptet a Cannelle-Vanille, Aran blogján találtam. Ő pisztáciával készítette, én anno csak citrommal, illetve néhányra levendulát is szórtam.

Hozzávalók:
110 g vaj
30 g porcukor
1 citrom reszelt héja
1 evőkanálnyi citromlé
140 g liszt
2 g só

A hozzávalókat alaposan összekeverjük: előbb a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a citromnak a héját és a levét, illetve a lisztet és a sót. Egy hengert formázunk a tésztából (4-5 cm átmérőjű) és folpackban 2 órára hűtőbe tesszük. Fél centiméter széles szeletekre vágjuk. 170-175 fokon kb. 10 percig sütjük.